Дж.Йелън: „Касата на САЩ може да бъде изчерпана следващия месец, с непоправими щети за икономиката"

Дж.Йелън: „Касата на САЩ може да бъде изчерпана следващия месец, с непоправими щети за икономиката"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.09.2021
  • Сподели:

Правителството на САЩ рискува да остане без пари през октомври, предупреди в сряда министърът на финансите на страната Джанет Йелън в писмо до лидерите на американския парламент.


В писмото тя заявява „Вече има значителна несигурност поради нормалните предизвикателства при прогнозирането на плащанията и приходите за правителството на САЩ". Сред елементите на тази несигурност тя изброява нивото на дължимите данъци на 15 септември, ефектите от пандемията на коронавирус и очакванията за икономическо облекчение за страната.


Следователно, казва Йелън, "Министерството на финансите не може да предостави конкретна оценка колко дълго ще продължат извънредните мерки което е приело ". Тя обаче прогнозира: „Въз основа на нашата най-нова и най-добра информация най-вероятният резултат е, че паричните средства и извънредните мерки ще бъдат изчерпани през месец октомври".


"След като всички налични мерки и наличните пари са напълно изчерпани, САЩ няма да могат да изпълнят задълженията си за първи път в нашата история", предупреждава шефът на Министерството на финансите, като същевременно предвижда в такъв случай непоправими щети за икономиката на САЩ и световните финансови пазари.


Изправена пред тези предизвикателства, Йелън призовава парламентаристите да спрат или увеличат лимита на дълга. Тя предупреждава срещу „изчакването до последната минута, тъй като такова отношение може да причини сериозни щети на бизнеса и доверието на потребителите, да увеличи краткосрочните разходи по заеми за данъкоплатците и да повлияе негативно на кредитния рейтинг на САЩ".


След като националният дълг достигна 22 трилиона долара през август 2019 г., тогавашният президент Тръмп спря лимита на дълга за две години. На 1 август той беше автоматично възстановен.


Министерството на финансите започна да предприема извънредни мерки на 2 август. Така например то реши да спре вноските в определени държавни пенсионни фондове, за да може държавата да плаща държавните сметки без нов дълг за два или три месеца. Прилагайки тези и други мерки, се очакваше след този период Конгресът да се съгласи да увеличи или спре лимита на дълга, за да не рискува САЩ да изпаднат в „неизпълнение".

Станете почитател на Класа