Лавров: „Ефектът от ваксината срещу нацисткия вирус от Втората световна война, намалява в някои страни“

Лавров: „Ефектът от ваксината срещу нацисткия вирус от Втората световна война, намалява в някои страни“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.09.2021
  • Сподели:

В сряда, Международен ден в памет на жертвите на фашизма, на 17-ия Международен антифашистки форум в Москва, руският външен министър Сергей Лавров заяви „Днес ефектът от ваксината срещу вируса на нацизма, който беше получен с победата във Втората световна война започва да намалява". Министърът подчерта, че в Балтийските страни и в Украйна радикалните националисти са все по-смели, като в същото време открито се провежда пропагандна кампания на русофобия, с оскверняване и унищожаване на паметници на войниците от Червената армия, които освободиха света от нацизма.


Така в Полша всяка година се провеждат националистически и неонацистки публични събития под ксенофобски и расистки лозунги. През 2018 г. в страната, при пълното бездействие на полицията, бе проведен националистически марш, който не беше разрешен от властите. В Латвия членове на десни партии участват в публични шествия и полагат цветя на гробовете на членове на отрядите за отбрана в служба на Адолф Хитлер - Шутцстафел, по-известни като СС. Тази година в Украйна се проведе поход на привърженици на националистически и радикални организации в чест на създаването на дивизията на нацистките отбранителни отряди в Украйна, които по време на Втората световна война бяха част от германските войски на СС.


Също така в Украйна, съгласно законите, забраняващи излагането на съветски символи, бяха разрушени около 2500 паметници от социалистическата епоха, включително паметници на съветски войници, основна сила за победата над нацизма през Втората световна война. В Полша от 2014 г. са съборени около 100 паметника на бойци от Червената армия.


Лавров призова международната общност да активизира съвместните усилия за спиране на тези опасни тенденции, които застрашават основните принципи на мирното съжителство на държавите. Организаторите на форума от своя страна предложиха създаването на „антифашистка класификация на страните", която да се основава на критерии като разпространението на екстремистки политически партии и групи, екстремистки движения и идеологии, както и броя на прояви на насилие и тероризъм.
Целта на Международния форум е да съхрани историческата истина и да се бори с ксенофобията и националната и религиозна нетърпимост. Провеждането му е част от честването на 70-годишнината от приключването на работата на Нюрнбергския трибунал, който осъди нацистките военни престъпници. В сряда едновременно бяха организирани подобни срещи на секциите на Форума в Беларус, Германия и Израел.

Станете почитател на Класа