CNN „САЩ помогнаха на Украйна за ареста на 33 руснаци в Беларус през 2020 г.“

CNN „САЩ помогнаха на Украйна за ареста на 33 руснаци в Беларус през 2020 г.“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.09.2021
  • Сподели:

Руската служба за сигурност ФСБ потвърди в сряда информацията, публикувана от Си Ен Ен, която показва, че ЦРУ е помогнало на Украйна да организира ареста на 33 руски граждани в Беларус през 2020 г., които – както подозират белоруските правоприлагащи органи - са част от частната руска военна компания Wagner Group и предполагаемо са се опитвали да организират масови безредици в страната.


Представител на ФСБ заяви, че "изводът обективно показа ролята на ЦРУ в подготовката и провеждането на операцията, показва, че това е съвместна операция с Главна дирекция по разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна и Службата за сигурност на Украйна".


Той посочи, че украинските служби са привлекли руснаците на тяхна територия и се опитали да убедят Беларуската агенция за държавна сигурност, че тези хора планират да участват в масови безредици.


В този контекст представителят на службата поддържа, че основната цел на цялата операция е да се прекъснат отношенията между Москва и Минск.


Разследването на CNN, в което медията се позовава на източници в украинското разузнаване, бе публикувано в сряда. Според изданието украинските агенти се представили за руска военна компания и предложили договор, който предвижда плащането на 5000 долара на месец за защита на нефтените съоръжения във Венецуела.


Сред стотиците хора, откликнали на предложението, те избрали тези, които според тях са виновни за военни престъпления на украинска територия. По този начин двама души били свидетели на изстрелването на ракета, която уж е ударила Boeing 777 от полет MH17 през юли 2014 г., докато други 4 били част от групата, която според Киев е отговорна за свалянето на украински военен самолет, причинило смъртта на най-малко 70 души.

Станете почитател на Класа