1000 души в WhatsApp четат милиони лични съобщения и предоставят данни на правосъдието

1000 души в WhatsApp четат милиони лични съобщения и предоставят данни на правосъдието
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.09.2021
  • Сподели:

Facebook има по договор над 1000 служители, които непрекъснато четат и модерират милиони лични съобщения, изображения и видеоклипове, изпратени чрез нейната партньорска услуга WhatsApp, гласи доклад, публикуван във вторник от портала ProPublica.


Междувременно WhatsApp продължава да популяризира своите политики за поверителност и подчертава, че съобщенията между потребителите не могат да бъдат декриптирани от компанията. Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви по време на свидетелските си показания пред Сената на САЩ през 2018 г : „Не виждаме никакво съдържание в WhatsApp". Според нов доклад, базиран на вътрешни документи и интервюта с модератори, се оказва, че това съвсем не е така.


"WhatsApp има по договор над 1000 служители, които запълват етажите на офис сгради в Остин, Тексас, Дъблин и Сингапур. Те правят преценки за всичко, което се появява на екрана им - от измами или спам до детска порнография и възможни терористични конспирации, обикновено за по-малко от минута", пише ProPublica. Тези модератори не са директни служители на WhatsApp или Facebook, а са изпълнители, които работят за $ 16.50 на час и са длъжни да мълчат за работата си, съгласно споразумения за неразкриване на информация.


Според портала съдържанието, с което тези изпълнители трябва да са наясно, са съобщения, писани от потребители или маркирани от изкуствен интелект. По този начин, когато интернет потребител натисне „докладвай", въпросното съобщение, както и предишните четири в съответния чат, се дешифрират и изпращат на един от тези модератори за преглед.


Избраните от изкуствения интелект съобщения се изследват въз основа на некриптирани данни, събрани от WhatsApp, като например имената и снимките на профилите в групите потребители на WhatsApp, техните телефонни номера, снимки на профили, съобщения за състоянието, нивото на батерията на телефона, език и часова зона, уникални идентификатор и IP адрес на мобилен телефон, сила на безжичния сигнал и операционна система на телефона, както и списък на техните електронни устройства, всички свързани с тях акаунти във Facebook и Instagram, последния път, когато са използвали приложението, и всички предишни данни за нарушения.


От друга страна, някои от съобщенията, преглеждани от модераторите, са маркирани по грешка. WhatsApp има 2 милиарда потребители, които говорят стотици езици, а понякога на служителите се налага да разчитат на инструмента за превод на Facebook, за да анализират съобщенията. Според един служител този инструмент е „ужасен" за декодиране на местен жаргон и политическо съдържание.


Докладите показват още, че WhatsApp споделя определени лични данни с правоприлагащите органи, като Министерството на правосъдието на САЩ. Директорът за комуникации на WhatsApp, Карл Уог, призна, че неговите изпълнители преглеждат съобщенията, за да идентифицират и елиминират "най -лошите" злоупотребяващи, и каза, че компанията не счита тази работа за модериране на съдържанието. „Всъщност обикновено не използваме този термин във WhatsApp", каза Woog пред ProPublica.


"WhatsApp е спасител за милиони хора по целия свят. Решенията, които вземаме, относно начина, по който създаваме нашето приложение, се фокусират върху поверителността на нашите потребители, поддържайки висока степен на надеждност и предотвратявайки злоупотреби", увериха от компанията.

Станете почитател на Класа