Журналист на ВВС на борда на HMS Defender „Корабът направи умишлено преминаване през руски води“

Журналист на ВВС на борда на HMS Defender „Корабът направи умишлено преминаване през руски води“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2021
  • Сподели:

Журналистът на Би Би Си, Джонатан Бийл, на борда на британския кораб HMS Defender разкри, че разрушителят е предприел „умишлен ход, преминавайки през руските териториални води, за да отбележи точка, въпреки че е получил предупреждения от бреговата охрана".


Кореспондентът по отбраната на държавната телевизия също отбеляза, че екипажът на кораба е чувал изстрели, но се е смятало, че са „извън обсега".


В аудио репортаж Бийл разкри, че „корабът нарочно е навлязъл във водите близо до Крим, в рамките на 19 мили от брега, през това, което британците наричат призната международна корабоплавателна лента. Транзитът през руски води отне повече от час", каза той.


"Руската брегова охрана предупреди кораба да не навлиза в териториалните води на Крим, твърдейки, че това са руски води", каза Бийл, отбелязвайки, че Великобритания не признава полуострова като руски, а като украински.


Според журналиста, „по радиото бяха издавани все по-враждебни предупреждения от бреговата охрана, включително едно, което казваше: „Ако не промените курса, ще стрелям".


Докато HMS Defender напускал руските води, той е бил следван от два кораба на бреговата охрана и около 20 самолета, каза Бийл.


По-рано през деня руското министерство на отбраната заяви, че военноморският флот на страната е изстрелял предупредителни изстрели по британския морски кораб, тъй като той е игнорирал предупрежденията от бреговата охрана. По-късно британската маневра беше оценена от министерството на отбраната като „грубо нарушение на Конвенцията на ООН за морското право от 1982 г."


Лондон заяви, че „по HMS Defender не са изстреляни предупредителни изстрели, а корабът просто извършвал невинно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното право".


Явно британските военни, освен международното право, с лекота пренебрегват истината за събитията, дори когато е огласена от британски журналист директно от борда.

Станете почитател на Класа