Русия извика британския посланик заради инцидента с разрушителя в Черно море

Русия извика британския посланик заради инцидента с разрушителя в Черно море
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2021
  • Сподели:

Британският посланик в Русия ще бъде призован в Министерството на външните работи в Москва, за да обсъди инцидента в сряда, по време на който британски военен кораб, според Москва, е нарушил руската държавна граница и е бил посрещнат с предупредителни изстрели.


Нахлуването на HMS Defender бе съобщено по-рано през деня от руското министерство на отбраната. Руските военни съобщиха, че британският военен кораб е плавал на 3 км в руските води, близо до нос Фиолент, в Крим.


След това руски граничен патрулен кораб е изстрелял предупредителни изстрели, а самолет Су-24м е извършил предупредителна бомбардировка, за да накара британския кораб да промени курса и да се отдалечи, се казва в изявлението.


Руското министерство на отбраната издаде до британските си колеги нота в знак на протест срещу инцидента.


Британската страна заяви, че HMS Defender, разрушител на противовъздушна отбрана, е направил рутинно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното право. В него се казва, че руската страна по това време е „провеждала оръжейни учения" и отрече да са изстреляни предупредителни изстрели.


Суверенитетът на Русия над Крим се осъжда от Украйна, която смята обединението му с Русия през 2014 г. за незаконно. Великобритания застава на страната на Киев по въпроса.

Станете почитател на Класа