Камала Харис най-накрая ще посети границата, само дни преди Тръмп

Камала Харис най-накрая ще посети границата, само дни преди Тръмп
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2021
  • Сподели:

След като се сблъска с критика, че не е посетила границата между САЩ и Мексико, въпреки че е била натоварена с мигрантската криза там, вицепрезидентът Камала Харис най-накрая ще направи пътуване на юг. Тя ще посети Ел Пасо, Тексас в петък и ще бъде придружена от министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.


Говорителят на Харис потвърди пътуването, като същевременно отбеляза предишните посещения на вицепрезидента в Гватемала и Мексико по-рано този месец, „за да преодолее основните причини за миграцията в САЩ. Предстоящото й пътуване е част от тази текуща работа", се казва в изявлението.


Служителите на Белия дом и самата Харис отхвърлиха критиките относно липсата на присъствие на вицепрезидента на границата, въпреки че нивата на миграция се повишиха драстично, което доведе до определяната в много доклади „ситуация извън контрол". Докато разговаряше с репортери по време на последните си пътувания извън САЩ, Харис прескочи непрекъснатите въпроси за потенциално посещение на границата, дори в своя защита заяви в един момент, че също не е била и в Европа - коментар, който само доведе до повече критики към нея.


Предвиденото ново пътуване на Харис е планирано да се случи само дни преди бившият президент Доналд Тръмп да посети региона, придружен от множество републиканци, членове на парламента. Според плановете му за пътуване Тръмп ще бъде посрещнат и от губернатора. Грег Абът (Тексас), който наскоро обяви намерението си да построи стена на границата на държавата си без помощта на федералното правителство.


Много критици посочиха пътуването на самия Тръмп като вероятната мотивация за Харис внезапно да обяви посещение на границата.


Самият Тръмп оцени пътуването на Харис в публично изявление, заявявайки, че вицепрезидентът ще може да наблюдава „огромните разрушения и смърт, което е пряк резултат от администрацията на Байдън, изоставила много по-строгата политика срещу нелегалната имиграция на своя предшественик. Ако губернаторът Абът и аз не отивахме там следващата седмица, тя никога нямаше да отиде!" каза той в изявление.


Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки беше попитана няколко пъти по време на пресконференция в сряда какво „подтикна" пътуването на Харис, но тя казал само, че „вицепрезидентът винаги е била отворена за отиване до границата в подходящото време".

Станете почитател на Класа