Софтуерният гуру Джон Макафи е открит мъртъв в испански затвор

Софтуерният гуру Джон Макафи е открит мъртъв в испански затвор
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2021
  • Сподели:

Бившият антивирусен магнат Джон Макафи беше намерен мъртъв в затворническата си килия в Барселона само часове след като испански съд одобри екстрадицията му в САЩ, по обвинения за укриване на данъци, съобщиха властите в Мадрид пред националните медии.


75-годишният Макафи беше намерен в килията си в затвора в Сант Естеве Сесовирес в сряда вечерта, съобщиха испански медии, позовавайки се на официално изявление на Министерството на правосъдието. Охраната и медицинският персонал на затвора се намесиха и се опитаха да го реанимират, но безуспешно, заяви министерството.


Разследващи са изпратени в затвора, за да проучат причината за смъртта, но "всичко показва, че това може да е самоубийство", добави министерството.


По-рано в сряда испански съд постанови да разреши екстрадицията му в САЩ по обвинение в укриване на данъци между 2014 и 2018 г., което би могло да го вкара в затвора за до 30 години. Американските власти също имат висящи граждански обвинения срещу McAfee за около 13 милиона долара печалба от схеми за криптовалута.


Макафи беше арестуван в Испания през октомври 2020 г. и задържан в затвора в очакване на изслушването му за екстрадиция.


В публикация в социалната мрежа на 16 юни 2021 г., която се оказа една от последните му, той разкри, че милионите в криптовалута са „изтекли" от негови сътрудници, които според него са го изоставили от страх.


"Нямам нищо. И все пак не съжалявам за нищо ", написа той.


Най-известен с едноименния си антивирусен софтуер, McAfee всъщност се оттегля от тази компания през 1994 г. и работи по други начинания, но постига огромен успех по време на финансовата криза през 2008 г. Той живее в Белиз за определен период, но напуска през 2013 г., след като е обвинен - лъжливо, както твърди той - в убийство на съсед.


Макафи направи и две кандидатури за президент на САЩ, през 2016 и 2020 г. И двата пъти загуби в първичните избори на Либертарианската партия.

Станете почитател на Класа