Канада открива 751 гроба без маркировка в бивше училище

Канада открива 751 гроба без маркировка в бивше училище
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.06.2021
  • Сподели:

Първа нация в провинция Саскачеван в Канада обяви откриването на 751 необозначени гроба в вече несъществуващо жилищно училище, само седмици след като подобно откритие в Британска Колумбия предизвика ново изчисляване на колониалното минало на страната.

Главният Кадъм Делорме от Първа нация Cowessess заяви в четвъртък, че гробовете са намерени на мястото на средновековното индийско жилищно училище, известно още като Грейсън, след като на 1 юни беше пуснато търсене с проникващ в земята радар.

„Това не е място за масови гробове. Това са немаркирани гробове “, каза Делорме на пресконференция в четвъртък сутринта, добавяйки, че откритието„ е отворило отново болката “, която мнозина са претърпели в училището. „Гробното място е там. Истинско е."

Не е известно колко от останките принадлежат на деца, каза Делорме. „Има устни истории, че има и възрастни в този гроб.“ 

Миналият месец бяха открити останките на 215 деца, някои от които на възраст до три години, погребани на мястото на някогашното най-голямо местно жилище в Канада близо до Камлупс, Британска Колумбия.

Уилището работи от 1898 до 1996 г. на около 87 мили източно от Реджина, столицата на Саскачеван. Първата нация Cowessess пое гробището на училището от католическата църква през 70-те години.

Новината за откритието предизвика ново изливане на скръб и разочарование от националните лидери.

Националният ръководител на Асамблеята на Първите нации Пери Белгард, който произхожда от Little Bear First Nation в провинция Саскачеван, написа в Twitter, че последното откритие е „абсолютно трагично, но не изненадващо“.

„Призовавам всички канадци да застанат с Първите нации в този изключително труден и емоционален момент.“

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа