Вариантът Delta на ковид се разпространява в цяла Европа

Вариантът Delta на ковид се разпространява в цяла Европа
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.06.2021
  • Сподели:

Агенцията на ЕС за контрол на заболяванията призова за по-бърза ваксинация в Европа, тъй като се очаква силно предаваният вариант Delta на Covid да представлява 90% от всички случаи в държавите-членки до края на август. 

Д-р Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), заяви, че хората, които са имали само един удар, все още са изложени на риск от инфекция и хоспитализация, като вариантът вероятно ще се разпространи широко сред младите това лято.

В мрачно изявление по време, когато много страни от ЕС се стремят да облекчат ограниченията и да улеснят пътуването през паспорт на Covid, Амон заяви, че в по-уязвимите възрастови групи в съюза остава твърде много хора, които не са напълно ваксинирани.

Моделирането на ECDC предполага, че без поддържане на настоящите ограничения на Covid и рязко ускоряване на ваксинацията, вероятно ще има вълна от инфекции, смъртни случаи и хоспитализация, подобна на тази, преживяна миналата есен.

Амон попита в изявлението си за по-младите хора, които може да не са получили пълния си набор от убождания, да се придържат стриктно към разпоредбите за социално дистанциране и тя призова органите на общественото здравеопазване на ЕС да спасяват животи, като ускорят своите програми за ваксинация.

Последните публикувани данни на ECDC показват, че 33,9% от възрастните в ЕС / ЕИП са напълно ваксинирани, а 57,1% са имали поне една доза. 

„Вариантът Delta е по-трансмисивен от другите циркулиращи варианти и според нас до края на август той ще представлява 90% от всички вируси на Sars-CoV-2, циркулиращи в Европейския съюз“, каза Амон. „За съжаление предварителните данни показват, че той също може да зарази лица, които са получили само една доза от наличните в момента ваксини.

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа