Хонконгският продемократичен вестник обявява закриване

Хонконгският продемократичен вестник обявява закриване
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.06.2021
  • Сподели:

Най-големият про-демократичен вестник в Хонг Конг Apple Daily обяви закриването си, за да удари свободата на медиите в града.

 

Миналата седмица в офисите на таблоидите бяха извършени набези за твърденията, че няколко доклада са нарушили противоречив закон за националната сигурност.

 

Полицията задържа главния редактор и петима други ръководители, а свързаните с компанията активи бяха замразени.

 

Изданието се превърна във водещ критик на хонконгското и китайското ръководство.

 

Ръководството на Apple Daily заяви, че "с оглед безопасността на членовете на персонала", е решило "да прекрати работата си веднага след полунощ" - превръщайки публикацията от четвъртък в окончателното печатно издание.

 

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че закриването на вестника е "смразяващ удар по свободата на изразяване в Хонконг".

 

Цифровата версия на 26-годишния вестник вече няма да се актуализира след полунощ.

 

Отделно съобщение на издателя Next Digital благодари на читателите за тяхната "лоялна подкрепа", както и на своите журналисти, служители и рекламодатели. 

 

Таблоидът отдавна е фар на свободата на медиите в китайскоговорящия свят и е широко четен и подкрепян от политически дисиденти в Хонконг.

 

Китайските власти многократно са заявявали, че свободите на медиите в Хонконг се зачитат, но не са абсолютни. 

 

Рони Тонг, член на правителството на Хонконг, обвини вестника, че е организирал политически трик в решението си да бъде затворен. 

 

"Хората по света вероятно ще обвинят правителството на Хонконг, че е принудило Apple Daily да затвори. Но фактът е, че те нямат нужда", каза той пред Би Би Си.

 

 

Би Би Си, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа