До 10 000 японски фенове ще бъдат разрешени на олимпийските места

До 10 000 японски фенове ще бъдат разрешени на олимпийските места
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.06.2021
  • Сподели:

До 10 000 японски фенове ще бъдат разрешени на олимпийските заведения в Токио 2020, въпреки предупрежденията от здравните шефове.

 

Задграничните зрители вече са забранени, но организаторите заявиха, че местните фенове могат да присъстват, ако тълпите не надвишават 50% от капацитета на залата. 

 

На феновете няма да бъде позволено да викат или да говорят високо и трябва да носят маски за лице по всяко време, докато са на местата.

 

Олимпийските игри трябва да започнат на 23 юли, докато Параолимпийските игри следват месец по-късно, от 24 август.

 

Номерата на зрителите за Параолимпийските игри ще бъдат потвърдени до 16 юли, се казва в съвместно изявление на Международния олимпийски комитет (МОК), Международния параолимпийски комитет (IPC), организационния комитет на Токио 2020, правителството на столицата в Токио и правителството на Япония. 

 

Решението за допускане на зрители идва въпреки публикуването на доклад миналата седмица от японски медицински експерти, според който провеждането на игрите без зрители е "най-малко рисковият" и най-желан вариант.

 

„Има толкова много случаи, както на национално, така и на международно ниво [на] спортни събития със зрители,“ каза председателят на организационния комитет на Токио 2020 Сейко Хашимото. 

 

„Като прилагаме задълбочени мерки и въз основа на правителствените критерии, ние вярваме, че можем да проведем игрите със зрители. 

 

„Целият свят е изправен пред същите проблеми и ние трябва да работим заедно, за да ги преодолеем.“ 

 

Делегатите и спонсорите ще бъдат класифицирани като организатори и следователно няма да бъдат включени в лимита от 10 000 зрители. 

 

Ако има бързо нарастване на инфекциите с Covid-19 и въздействие върху здравните системи в Япония, петте страни ще обмислят допълнителни ограничения.

 

Това може да включва допълнително намаляване на броя на зрителите на местата.

 

Има опасения, че игрите могат да предизвикат нарастване на коронавирусните инфекции в Япония.

 

В резултат премиерът Йошихиде Суга миналата седмица насърчи японската общественост да гледа игрите по телевизията, вместо да присъства лично на събитията.

 

В неделя извънредното положение в Токио беше отменено, пет седмици преди началото на Олимпийските игри.

 

Аварийни ограничения Covid-19 бяха в сила в столицата на Япония и други префектури от края на април на фона на нарастването на инфекциите. 

 

Някои "квазиаварийни" мерки обаче ще останат в някои райони, включително Токио, до 11 юли. 

 

В събота състезател от Уганда, стана първият, който положи положителен тест за Covid-19 при пристигането си в Япония.

 

 

BBC, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа