Макрон и Льо Пен преглеждат стратегии след лоши изборни резултати

Макрон и Льо Пен преглеждат стратегии след лоши изборни резултати
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.06.2021
  • Сподели:

Традиционните партии отляво и отдясно вероятно ще запазят контрол над повечето региони в континентална Франция след исторически ниска избирателна активност при гласуването на първия тур в неделя и разочароващи резултати както на управляващата центристка партия на Еманюел Макрон, така и на крайнодясната Национална партия на Марин Льо Пен.

 

Списъците с кандидати от основната десница оглавиха гласуването в шест от 13 региона в континентална Франция, оставяйки старата партия на Никола Саркози, Les Républicains, като доминираща сила, докато левите списъци, където доминират социалистите, завършиха на първо място в пет.

 

Но след десетилетия нарастващо въздържание и разочарование от политическия процес, само около 33% от електората се оказаха гласували на регионалните и местните избори за департаменти. Процентът на въздържали се сред 18–24-годишните е над 80%. Това беше най-лошата избирателна активност на избори от 1958 г. насам - с изключение на референдума от 2000 г. за продължителността на президентския мандат - оставяйки обкръжението на Макрон разклатено. 

 

Вътрешният министър Жерар Дарманин заяви: „Въздържането е послание. Френският народ казва на политиците, че не им вярва. "

 

Ниската избирателна активност затрудни извеждането на общи заключения от местните гласове за президентската надпревара на Франция през следващата година, предупредиха анализатори. Понастоящем анкетите прогнозират балотаж между центристкия Макрон и крайнодясната Льо Пен през пролетта.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа