Бразилия постигна 500 000 смъртни случая от Ковид на фона на „критична“ ситуация

Бразилия постигна 500 000 смъртни случая от Ковид на фона на „критична“ ситуация
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.06.2021
  • Сподели:

Броят на смъртните случаи, свързани с Covid-19, е преминал 500 000 в Бразилия, втората по големина в света, тъй като експертите казват, че огнището може да се влоши на фона на бавна ваксинация и началото на зимата.

 

Вирусът продължава да се разпространява, тъй като президентът Хаир Болсонаро отказва да подкрепи мерки като социално дистанциране.

 

Здравният институт Fiocruz казва, че ситуацията е "критична". Само 11% от възрастните са напълно ваксинирани.

 

Десетки хиляди бразилци се присъединиха към антиправителствени протести в събота. 

 

Президентът Болсонаро беше критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски, които той се опитва да разхлаби.

 

Страната отчита средно 70 000 случая и 2000 смъртни случая дневно през последната седмица. Повечето от новите инфекции и смъртни случаи са сред хора на възраст 20-59 години, каза Фиокруз, като предупреди, че началото на зимата в южното полукълбо следващата седмица може да доведе до повече инфекции. 

 

Въпреки това губернаторите и кметовете вече смекчиха наложените ограничения, за да ограничат разпространението на вируса. В много градове ресторантите, баровете и магазините са отворени отново, докато много хора по улиците не носят маски за лице и не следват социално дистанциране. 

 

"Хората в Бразилия са уморени и сега нормализират смъртта, така че мисля, че имаме още много да извървим", каза д-р Наталия Пастернак Ташнер, микробиолог от Института за въпроси на науката, пред Би Би Си

 

"Ако не успеем да променим поведението на хората и ако нямаме кампании за носене на маски, социално дистанциране и ваксинации, идващи директно от централното правителство, няма да можем да го контролираме."

 

 

Би Би Си, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа