Иранските преговори за ядрена сделка се възобновяват след избора на Раиси за президент

Иранските преговори за ядрена сделка се възобновяват след избора на Раиси за президент
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.06.2021
  • Сподели:

Основните сили отново се събраха във Виена в опит да съживят ядрената сделка с Иран, процес, усложнен от изборите за ирански президент на Ебрахим Раиси, твърд консервативен духовник, дълбоко антагонистичен към западните ценности.

 

Израел осъди идващото правителство на Раиси като „режим на брутални обесници“ заради участието му в масови екзекуции през 1988 г. и прогнозира, че това ще бъде пионка в ръцете на върховния лидер Али Хаменеи.

 

„Изборът на Раиси е, бих казал, последният шанс за световните сили да се събудят, преди да се върнат към ядреното споразумение, и да разберат с кого правят бизнес“, каза израелският премиер Нафтали Бенет. „Режим на брутални палачи никога не трябва да има право да има оръжия за масово унищожение. Позицията на Израел няма да се промени по този въпрос. "

 

Висши дипломати от Китай, Германия, Великобритания, Франция и Русия ще се срещнат в австрийската столица за първи път след изборите на Раиси, за да направят преглед на развитието на сделката от 2015 г. САЩ се изтеглиха от Доналд Тръмп и условията на сделката бяха нарушени от Иран, тъй като обогатява уран над разрешените нива. САЩ заявиха, че ще се присъединят при условия, които най-общо означават, че намаляват санкциите и Иран се връща към първоначалните си ангажименти.  

 

Иранските дипломати, включително външният министър Джавад Зариф, настояват, че имат същия мандат за преговори, както преди, и казват, че може да се постигне споразумение преди Раиси да поеме властта в началото на август, тъй като никоя от останалите пречки не е непреодолима. Самият Раиси заяви в предизборната кампания, че подкрепя сделката. 

 

Някои западни дипломати твърдят, че Иран се е забавил в продължилите месеци преговори, за да гарантира, че излизащото реформистко правителство не може да претендира за възстановяване на сделката и вдигане на американските санкции преди изборите. Тези дипломати твърдят, че с реформистите, които сега са победени в Иран, съживената сделка ще бъде договорена бързо. 

 

Други обаче твърдят, че същите трудни въпроси остават нерешени, включително как САЩ могат да гарантират, че няма да напуснат сделката отново, как Иран борави със знанията и активите, които е разработил в нарушение на условията на сделката, дали твърдият ирански парламент може да забави Иран спазването на условията на сделката, докато не бъде удовлетворено, че американските санкции бяха отменени и накрая точната кошница от американски санкции, която ще бъде отменена. В петък САЩ отмениха някои санкции, за да позволят на хуманитарните храни и лекарства да достигнат страната. 

 

Те също така посочват, че иранските консерватори наричат ​​първоначалната ядрена сделка „смрадлив труп“ и „национално унижение“, така че ще трябва да изпълнят деликатен политически пирует, за да заявят рестартирането на сделката като политически триумф.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа