Марин Льо Пен е готова да постигне печалба на регионалните избори във Франция

Марин Льо Пен е готова да постигне печалба на регионалните избори във Франция
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.06.2021
  • Сподели:

Франция гласува в първия тур на регионалните избори, който може да види крайнодясната партия на Марин Льо Пен да постигне напредък и да навлезе по-навътре в политическия поток. 

 

На изборите в неделя ще бъдат избрани нови събрания за 13 региона и 96 департамента на континентална Франция, като Националното рали на Льо Пен (RN) ще бъде спечелено за спечелване на поне един регион за първи път в това, което би било основен преврат. 

 

Льо Пен не се кандидатира, но тя води усилена кампания преди президентските избори догодина, според които проучванията могат да се окажат тясна надпревара между нея и центристкия президент Еманюел Макрон.

 

Въпреки че крайнодесните политици ръководят шепа градове във Франция, управлявайки регион с бюджет от милиарди евро и правомощия над училищата, транспортът и икономическото развитие биха му дали легитимността, която Льо Пен жадува, твърдят анализатори.    

 

„Това, което би било чудесно за нея и би предизвикало някакъв импулс в предпрезидентската кампания, би било, ако Националното рали спечели регион“, каза Стефан Зумстег от социологическата компания Ipsos.

 

Регионът, който най-вероятно е да наклони, е югоизточният Прованс-Алпи-Лазурен бряг - дом на Марсилия, Сен Тропе и Кан - където RN е изпълен от Тиери Мариани, бивш министър, който дезертира от дясноцентристките републикански парти.

 

Изборите ще се проведат в две последователни неделни дни, като е необходимо второ гласуване на 27 юни, освен ако партиите спечелят над 50% на първия тур. 

 

Резултатите в много региони ще се ръководят от местната динамика и висок процент въздържали се, ограничавайки доколко те трябва да се разглеждат като показатели за по-голямата политическа картина във Франция, казват анализатори.

 

Но резултатът неизбежно ще формира разказа през следващите седмици, особено по отношение на силата и избираемостта на Льо Пен, както и състоянието на партията La République En Marche (LREM) на Макрон. 

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа