Хардлайнърът Ебрахим Раиси бе приветстван като нов президент на Иран

Хардлайнърът Ебрахим Раиси бе приветстван като нов президент на Иран
  • Публикация: 
  • Дата:  
    19.06.2021
  • Сподели:

Ебрахим Раиси, твърдият ръководител на иранската съдебна система, беше приветстван с новия президент на страната, след като тримата му основни съперници го поздравиха за победата и предварителните резултати показаха, че той е осигурил 17,8 милиона гласа, огромни 14,5 милиона повече от най-близкия си съперник. 

 

С 90% от преброените гласове иранските власти заявиха, че са гласували 28,6 милиона души. Повече от 41 милиона го направиха през 2017 г.

 

Официалните резултати ще бъдат публикувани по-късно в събота, но изглежда Раиси е осигурила над 50% от гласовете, избягвайки необходимостта от балотаж.

 

Неговата победа означава, че всички оръжия на правителството, избрани и неизбрани, са в хватката на консерваторите, слагайки край на неспокойния дуализъм през последните осем години, когато излизащият центристки президент Хасан Роухани се оказва в противоречие с Корпуса на гвардейската ислямска революция и консервативните духовници.

 

Председателството на Рухани става все по-непопулярно, тъй като САЩ налагат санкции, които лишават обикновените иранци от икономическите ползи, които той беше обещал, че ще дойдат от подписването на ядреното споразумение с Вашингтон от 2015 г.

 

Консервативният Мохсен Резай и бившият шеф на централната банка на централната банка Абдолнасер Хемати изпратиха своите поздравления към Раиси. Резай получи 3,3 милиона гласа, а Хемати 2,4 милиона. Райзи си осигури 15,8 милиона гласа, когато се изправи през 2017 г. и беше силно бит.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа