Ким Чен-ун казва, че Северна Корея се подготвя за „диалог и конфронтация“ със САЩ

Ким Чен-ун казва, че Северна Корея се подготвя за „диалог и конфронтация“ със САЩ
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.06.2021
  • Сподели:

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната му трябва да се подготви за "както диалог, така и конфронтация" със САЩ под ръководството на Джо Байдън, съобщиха държавните медии в петък.

На заседание на централния комитет на управляващата Работническа партия в четвъртък Ким очерта стратегията си за отношения с Вашингтон и „политическата тенденция на новопоявилата се администрация на САЩ“, заяви Корейската централна новинарска агенция.

Ким „подчерта необходимостта да се подготвим както за диалог, така и за конфронтация, особено за да се подготвим напълно за конфронтация, за да защитим достойнството на нашата държава“ и надеждно да гарантираме „мирна среда“, съобщи KCNA.

Севернокорейският лидер „призова за рязко и бързо реагиране и справяне с бързо променящата се ситуация и концентриране на усилията върху поемане на стабилен контрол върху ситуацията на Корейския полуостров“, каза агенцията.

Пхенян вече беше обвинил Байдън, че провежда „враждебна политика“ и заяви, че е „голям гаф“ за демократа да каже, че ще се справи с заплахата, която ядрената програма на Север създава „чрез дипломация, както и със строго възпиране“.

Предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, направи заглавия - но малък дипломатически напредък - с поредица от срещи лице в лице с Ким, политика, която Байдън казва, че няма да следва, освен ако условията не се променят драстично.

По време на посещението си във Вашингтон миналия месец от южнокорейския президент Мун Дже Ин, Байдън заяви, че „няма да се срещне“ с Ким, освен ако няма конкретен план за преговори за ядрения арсенал на Пхенян. 

И той отправи явна критика към приятелските отношения на Тръмп с Ким, заявявайки, че „няма да направи това, което беше направено в близкото минало. Не бих му дал всичко, което търси - международно признание “. 

Белият дом казва, че сега следва „калибриран практически подход“ - дипломатически жаргон, изглежда, че е реалистично скромен, макар и отворен. 

„Разбираме къде предишните усилия в миналото са имали трудности и сме се опитвали да се поучим от тях“, каза висш служител на Белия дом.

Във вторник Ким откри заседанието на централния комитет, като предупреди за потенциален недостиг на храна, призовавайки длъжностни лица да намерят начини за засилване на селскостопанското производство, тъй като ситуацията с храните в страната "сега се изостря". 

Той също така призова страната да се застъпи за разширени ограничения на Covid-19, предполагайки, че Северна Корея ще удължи затварянето на границите си и други стъпки въпреки стреса върху икономиката си.

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа