Будапеща Прайд продължава в знак на солидарност срещу унгарските закони против LBGTQ+

Будапеща Прайд продължава в знак на солидарност срещу унгарските закони против LBGTQ+
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.06.2021
  • Сподели:

За втора поредна година Ковид успя да направи онова, което мнозина някога смятаха за невъзможно: тонизиране на празненствата на прайда. От Берлин до Брайтън, Торонто до Сан Франциско, парадите са отменени или пуснати в мрежа, забравени са плаващите и партиите са заменени за по-тихи, често по-отразяващи събития.

 

Но в Будапеща, където LGBTQ + активистите участват в почти екзистенциална битка срещу дясното правителство на Виктор Орбан, залогът беше твърде голям, за да може Прайд да заеме заден план.

 

Още преди унгарският парламент да приеме законодателство тази седмица, оприличено от критиците на руския закон за „гей пропагандата“, общността бе започнала да планира масов парад в центъра на столицата следващия месец, който ще послужи едновременно за предупреждение на Орбан и за силно шоу солидарност.

 

„Смятахме, че е наистина важно да покажем на ЛГБТ хората, че не са сами; че не са изоставени; че има много хора, които се застъпват за тях. И сега е още по-важно да се покаже това “, каза Виктория Радвани от Будапеща Прайд.

 

„Планираме да покажем на всички хора, които се страхуват и тревожат и мислят, че не могат да бъдат щастливи, защото това правителство смазва човешките права и свободата на словото и свободата на медиите, че има надежда и че има много хора, които са все по-организирани. " 

 

Мерките, приети от унгарския парламент тази седмица, правят незаконна информацията, която правителството смята, че насърчава хомосексуалността или промяната на пола, да бъде споделяна с лица под 18 години. Това означава например, че гейовете няма да участват в училищни образователни материали, телевизионни предавания за деца под 18 години или реклами, ако се счита, че са насочени към тази възрастова група.

 

Правителството казва, че ходовете са насочени към подпомагане на децата да избягват всичко, „което би могло ... да обърка развиващите се морални ценности или имиджа им за себе си или света“. Правозащитните организации отвърнаха на удара, аргументирайки, че всъщност законът рискува психично-здравна криза при младите хора, за които претендира да защитава. 

 

Радвани каза, че организацията на гордостта в Будапеща вече е започнала да вижда това въздействие. "Това е сърцераздирателно", каза тя. „Тийнейджърите си изпращат съобщения на [казват], че се събуждат с плач, тъй като не могат да се справят с този закон ... Те не могат да си представят как вече могат да живеят пълноценен и относително щастлив живот в Унгария.“

 

В сравнение с други страни от бившия източен блок Унгария беше относително прогресивна по отношение на правата на LGBTQ +, докато Орбан и неговата дясна партия Фидес дойдоха на власт през 2010 г. Оттогава, и по-специално през изминалата година, нещата постоянно се влошават.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа