Анализ: Очаквайте Китай да е бесен от това, че е определен като заплаха за Запада

Анализ: Очаквайте Китай да е бесен от това, че е определен като заплаха за Запада
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.06.2021
  • Сподели:

Когато на 4 април 1949 г. беше създадена Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), нейната мисия беше да противодейства на армиите от Съветския съюз, които бяха разположени в Централна и Източна Европа след приключването на Втората световна война. 

 

След като Еманюел Макрон, настоящият лидер на един от основателите му, Франция, го нарече „мозъчно-мъртъв“ през 2019 г., някои анализатори заявиха, че алиансът ще трябва да търси нова обединяваща мисия, за да запази своята актуалност в новата ера на великите конкуренция между САЩ и Китай.

 

Следователно не е изненадващо, че традиционно ориентираният към Русия военен съюз за първи път заяви, че трябва да отговори на нарастващата мощ на Пекин по време на срещата на върха тази седмица в Брюксел, наричайки го „системно предизвикателство“ - повтаряйки фразата на ЕС „Системен съперник“ и „системен конкурент“ на Обединеното кралство. Това следва срещата на върха на Г-7 от миналата седмица в Корнуол, където лидерите на някои от най-богатите държави в света демонстрираха публично недоволството си от Китай.

 

На пръв поглед връзката на НАТО към Китай е още един пример за засилване на конфронтационната реторика между Китай и Запад, което накара Столтенберг да каже, че тази седмица „няма нова студена война с Китай“. Но китайските анализатори отдавна следят движенията на НАТО в Азия и поставят под съмнение крайното му намерение в региона. През 2013 г. например генералният секретар по това време Андерс Фог Расмусен направи първото си посещение в Сеул, за да „засили партньорството си“ с Южна Корея. А през 2019 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова алианса да се адаптира към „китайската стратегическа конкуренция“, което направи загрижеността на НАТО за Китай по-ясна. 

 

Възприеманото предизвикателство от Китай сега е отразено в документ, наречен НАТО 2030. Старши експерти, избрани от Столтенберг, отбелязват: „НАТО трябва да отдели много повече време, политически ресурси и действия на предизвикателствата пред сигурността, поставени от Китай.“ 

 

В някои отношения настоящата ситуация беше неизбежна. В крайна сметка пропастта между Китай и западните демокрации се увеличава от известно време. В речника на Пекин САЩ и техните съюзници се опитват да подкопаят основните му интереси. И според НАТО ценностите му изглеждат като фундаментално несъвместими с тези на Китай.

 

Новият консенсус на НАТО относно Китай обаче е деликатна конструкция. Политическите различия в рамките на 30-те членове на НАТО - от САЩ до Турция и Северна Македония - са ежедневна реалност. Те се считат за „опасни“ дори от авторите на НАТО 2030, „тъй като [политическите различия] позволяват на външни участници, и по-специално на Русия и Китай, да използват вътрешносъюзническите различия и да се възползват от отделните съюзници по начини, които застрашават техния колектив интереси и сигурност “, предупредиха авторите.

 

Освен реториката, какво ще означава на практика китайският пилот на НАТО - например какви активи би могъл да използва полезно в конфронтация с Китай - все още предстои да разберем, каза Рафаело Пантучи, старши сътрудник в Royal United Services Institute, мисъл за отбрана и сигурност в Лондон.

 

„Интересното, което ще получи малко покритие на запад, е, че всичко това се случва, докато НАТО остава разположена на границата на Китай в Афганистан. И докато никой не обръща внимание, Китай усилва своята реторика относно Афганистан, използван от Съединените щати като база, от която да се агитират неприятностите в Синдзян “, каза Пантучи. „НАТО лесно би могъл да влезе в средата на това.“

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа