Владимир Путин отказва да гарантира, че Навални ще оцелее в затвора

Владимир Путин отказва да гарантира, че Навални ще оцелее в затвора
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.06.2021
  • Сподели:

Владимир Путин отказа да даде каквато и да било гаранция, че лидерът на опозицията Алексей Навални ще излезе жив от затвора, като заяви, че продължаващото му задържане не е негово решение и отбелязва лошото състояние на медицинското обслужване в руските затвори.

 

В разширено и изпитателно интервю за NBC News преди срещата на върха на Путин в Женева с Джо Байдън руският президент отклони поредица от твърдения за ролята на правителството му в кибератаките на Запад. Той също така отблъсна въпросите относно досието на човешкото право на правителството си, като направи противопоказания срещу САЩ.

 

Навални е жертва на отравяне с руско-произведен нервен агент novichok и след това е затворен за повече от две години. Той е изправен пред допълнително съдебно преследване, което предполага, че Кремъл е готов да удължи срока на затвора. Политическото му движение беше обявено извън закона миналата седмица като част от по-широкото потискане на опозиционните групи.

 

На въпрос дали може да гарантира, че Навални ще бъде освободен жив, Путин отговори: „Вижте, такива решения в тази страна не се вземат от президента. Те са направени от съда дали да освободят някого или не.

 

„Що се отнася до здравето, всички лица, които са в затвора, това е нещо, за което отговаря администрацията на конкретния затвор или затвор. А в затворите има медицински заведения, които може би не са в най-добро състояние. И те са тези, чиято отговорност е. " 

 

Путин продължи да избягва да казва името на Навални, като го наричаше „този човек“. Той каза, че се надява медицинската служба в затвора да си свърши работата „както трябва“, но добави: „Честно казано, отдавна не съм посещавал такива места“.

 

Запитан в отговор на репликите на Путин в понеделник вечерта, Байдън каза пред журналисти: „Смъртта на Навални ще бъде още един индикатор, че Русия няма почти никакво намерение да спазва основните права на човека.“

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа