„Бяхме измамени“: стотици протестират във Венеция при връщането на гигантски круизни кораби

„Бяхме измамени“: стотици протестират във Венеция при връщането на гигантски круизни кораби

Кампании за борба с круизните кораби във Венеция твърдят, че са били измамени от италианското правителство, когато стотици протестираха срещу огромни кораби, които акостират в пристанището на историческия град в събота.

 

Жителите бяха изненадани в четвъртък, когато круизен лайнер влезе в лагунния град за първи път от началото на пандемията, въпреки че правителството на премиера Марио Драги заяви, че корабите ще бъдат забранени от историческия център. 92 000-тонният кораб MSC Orchestra събра 650 пътници, преди да замине за Бари, в южна Италия, в събота.

 

„Италианското правителство отлично заблуждава не само гражданите на Венеция, но вестниците и общественото мнение по света“, каза Томазо Качари, лидер на активистката група No Grandi Navi (Без големи кораби).

 

Контрапротест се проведе от Si Grandi Navi, движение, което подкрепя хилядите хора в района, чийто поминък зависи от круизната индустрия и които са без работа от пандемията през пролетта на миналата година.

 

В края на март правителството обяви, че на круизните кораби ще бъде забранено да преминават покрай площад „Сан Марко“ и да се качват в историческия център. Планът беше корабите да бъдат отклонени към индустриалното пристанище Маргера, докато бяха изготвени планове за изграждане на круизен терминал извън лагуната.

 

Декретът беше одобрен от долната камара на парламента миналия месец, като Дарио Франческини, министър на културата, повтори, че кораби, „високи колкото жилищни сгради“, са спрели да пристигат в центъра на Венеция „завинаги“.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров 

Станете почитател на Класа