Консерваторите отиват на изборите в Германия, страхувайки се от крайнодясната заплаха

Консерваторите отиват на изборите в Германия, страхувайки се от крайнодясната заплаха

Германците в източната провинция Саксония-Анхалт се насочиха към урните в неделя, като крайната десница постави трудно предизвикателство пред консерваторите на Ангела Меркел в последния основен тест преди първите общи избори от 16 години да не присъстват ветеранът канцлер. 

 

Саксония-Анхалт е една от най-малките провинции в Германия с население от 2,2 милиона, но с Християндемократическия съюз на Меркел, който работи с врата и врата с крайнодясната Алтернатива за Германия (АЗФ) там, залогът не може да бъде по-голям за региона гласувайте.

 

Победата за АЗГ би била опустошителен удар за консерваторите и сериозно ще отслаби и без това крехката позиция на новия лидер на ХДС, Армин Лаше, в навечерието на националните избори в Германия на 26 септември. 

 

„Ако се окаже, че АЗГ е малко по-силен от ХДС в неделя, тогава може да има дебати относно персонала в CDU и по този начин отслабване на цялостното положение на ХДС “, политологът Хаджо Функе от Берлинския свободен Университет, каза пред AFP. 

 

Партията на Меркел е доминираща сила в източния регион в продължение на десетилетия, оглавявайки всички държавни избори с изключение на едно там след обединението през 1990 г. 

 

Но АЗД установи там силна опора на последните държавни избори през 2016 г., като се възползва от гнева си заради решението на Меркел да допусне вълна от мигранти от разкъсани от конфликти страни като Сирия през 2015 г.

 

На тези избори ХДС събра 30% от гласовете, образувайки коалиция със социалдемократите (СПД) и Зелените. АЗГ спечели 24%.

 

Последните анкети, публикувани в петък от Bild daily, имат ХДС  на 27%, с една точка пред АЗГ.

 

Въпреки че подкрепата за AfD на национално ниво през последните месеци е стагнация от около 10-12%, партията продължава да бъде популярна в бившите източногермански провинции.

 

Неотдавнашният ѝ ход да се оформи, тъй като партията, разбиваща строгите мерки за спиране на Меркел по време на пандемията, също затвърди репутацията й като анти-истеблишмънт партия, привличайки подкрепа извън нейната основна база от избирателни избиратели.

 

АЗГ няма да може да управлява, дори ако спечели в Саксония-Анхалт, тъй като всички останали партии са изключили сключването на съюз с нея.

 

Но загубата от АЗГ би била, както казва списание Spiegel, „катастрофа“ за Лаше - номиниран за кандидат за консервативен канцлер през април.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа