Екстремистка атака срещу село Буркина Фасо убива 100 души

Екстремистка атака срещу село Буркина Фасо убива 100 души
  • Публикация: 
  • Дата:  
    05.06.2021
  • Сподели:

Заподозрени екстремисти са убили около 100 цивилни при една нощна атака над село в северната част на Буркина Фасо, съобщи правителството в събота при едно от най-тежките нападения в страната, обхванати от насилието на джихадистите.

 

Нападателите са нанесли удар през нощта в петък, убивайки жители на село Солхан в провинция Яга, близо до източната граница с Нигер. Те също изгориха домове и пазар, заяви правителството, описвайки нападателите като терористи.

 

Президентът Рох Каборе оплака атаката, най-лошото, регистрирано след избухването на джихадистки атаки в цялата страна през 2015 г., унищожавайки обикновения живот на милиони главно обеднели хора. „Покланям се пред паметта на стоте цивилни, убити в тази варварска атака, и изказвам своите съболезнования на семействата на жертвите“, каза той. 

 

Правителството обяви тридневен национален траур, докато подробности от нападението все още се очертаваха в събота.

 

В отделно нападение 13 цивилни и един войник са били убити от въоръжени мъже в северното село Тадарят късно в петък, съобщиха източници от сигурността на Франс прес. Въоръжените нападнали моторите и добитъка на общността, съобщиха местните жители.

 

Нито една група не е поела отговорност. Атаките на джихадисти, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава в западноафриканския регион Сахел, продължават да нарастват тази година в Буркина Фасо, както и в Мали и Нигер.

 

През 2018 г. в Буркина Фасо имаше по-малко от 200 смъртни случая, които миналата година се увеличиха до почти 2000.

 

Насилието в Буркина Фасо бързо разсели повече от 1 милион души от 2019 г. насам, докато до голяма степен сухата държава също е домакин на около 20 000 бежанци от съседни Мали, избягали от джихадистки атаки.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа