Facebook ще прекрати специално отношение към политиците след премахването на акаунта на Тръмп

Facebook ще прекрати специално отношение към политиците след премахването на акаунта на Тръмп
  • Публикация: 
  • Дата:  
    04.06.2021
  • Сподели:

Според съобщенията Facebook планира да сложи край на политика, която ефективно освобождава политиците от правилата за модериране на съдържанието. 

 

The Verge съобщи в четвъртък, че компанията за социални медии се очаква да обяви новата си политика в петък. Промяната идва, тъй като Facebook се сблъсква с все по-големи критики от страна на журналисти, депутати и собствени служители, тъй като позволява на световните лидери и политици да използват платформата му за разпространение на дезинформация, отмяна на критиките и тормоз на опонентите. 

 

Очаква се компанията да обяви отговор и на своя независим надзорен съвет, който наскоро препоръча акаунтът на Доналд Тръмп във Facebook да не бъде възстановяван. Платформата спря акаунта на Тръмп, след като бившият президент сподели публикации, в които той като че ли похвали бунтовниците, които нахлуха в столицата на САЩ в смъртоносните бунтове на 6 януари. 

 

Като част от своите необвързващи препоръки, бордът заяви, че едни и същи правила трябва да се прилагат за всички потребители и че съществуващите политики на Facebook, като например решаване кога материалът е твърде достоен за премахване или кога да се предприемат действия с влиятелен акаунт, трябва да бъдат повече ясно съобщени на потребителите. Бордът също така заяви, че държавните глави и държавните служители могат да имат по-голяма власт да причиняват вреда.

 

Facebook отказа коментар.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа