Опозицията осъжда видеоклип като „заложнически“, докато Беларус излъчва повече кадри със задържан Протасевич.

Опозицията осъжда видеоклип като „заложнически“, докато Беларус излъчва повече кадри със задържан Протасевич.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    04.06.2021
  • Сподели:

Задържаният журналист Рoман Протасевич се появи в четвъртък по белоруската държавна телевизия, като в сълзи призна в ролята си в антиправителствени протести в интервю, което според опозицията е направено под принуда.

 

В третата си поява, след като самолетът му беше принуден да кацне в Беларус от властите на 23 май, Протасевич призна, че е заговорничал за свалянето на президента Александър Лукашенко чрез организиране на „бунтове“ и се отказа от по-ранни критики към лидера.

 

Пратасевич седна на ярък черен фон и каза: „Сътруднича си абсолютно пълно и открито ... и живея обикновен, спокоен живот, имам семейство, деца, спирам да бягам от нещо.“ 

 

В края на 1,5-часовото интервю, излъчено от държавния канал Беларус ONT в четвъртък вечерта, Пратасевич започна да плаче и покри лицето си с ръце.

 

Бащата на 26-годишния Дмитрий Пратасевич каза, че видеоклипът е резултат от „злоупотреба, изтезания и заплахи“.

 

„Познавам сина си много добре и вярвам, че той никога не би казал такива неща“, каза той пред Франс прес. „Счупиха го и го принудиха да каже какво е необходимо“, каза той и добави, че му е мъчно да гледа интервюто.

 

Франак Виакорка, съветник на белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановская, каза, че е болезнено да се видят „признания“ и нарече Пратасевич „заложник на режима“.

 

„Трябва да направим всичко възможно да освободим него и останалите 460 политически затворници“, написа той в Twitter.

 

Преди излъчването независимата правозащитна група "Вясна" заяви, че Протасевич трябва да е бил принуден да говори от беларуските служби за сигурност, защото е изправен пред "несправедливи, но много сериозни обвинения".

 

"Всичко, което Протасевич казва, е казано по принуда - най-малкото по психологическа принуда", каза шефът на "Вясна" Алес Бяляцки пред АФП в четвъртък. "Каквото и да казва сега, това е чиста пропаганда, при която няма истинска основа."

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа