Лидер на протести в Хонг Конг е арестуван. 7000 полицаи налагат забрана за протестите на Тянанмън.

Лидер на протести в Хонг Конг е арестуван. 7000 полицаи налагат забрана за протестите на Тянанмън.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    04.06.2021
  • Сподели:

Хонконгската полиция арестува виден адвокат, за който се твърди, че е насърчил неразрешено събрание на годишнината от клането на площад Тянанмън, тъй като хиляди служители са били разположени, за да наложат забрана за протести и събирания в целия град.

 

В петък адвокатът и активист от Хонконг Чоу Ханг Тунг, заместник-председател на групата, която организира ежегодно бдение за жертвите на репресиите на Китай срещу демократично протестиращите през 1989 г., беше арестуван, съобщиха двама членове на групата.

 

Чоу е арестуван за популяризиране на неразрешено събрание, заяви в текстово съобщение Ройтерс Чиу Ян Лой, изпълнителен член на Хонконгския алианс в подкрепа на патриотичните демократични движения на Китай. 

 

Обсъждането на жестоките военни действия на Пекин вечерта на 3 юни и сутринта на 4 юни 1989 г. е почти забранено в държавата. И изглежда, че традиционният статут на Хонконг като единственото място в Китай, където се толерират широкомащабни възпоменания, приключва. 

 

Хиляди полицаи бяха разположени в петък, за да наложат забрана за традиционното бдение на свещите в града, което привлича огромни тълпи в парк Виктория на 4 юни в продължение на повече от три десетилетия. Денят традиционно служи като демонстрация на продемократична сила на хората, за която Китай ясно заяви, че вече няма да търпи.

 

Властите забраниха тазгодишното събиране, цитирайки пандемията на коронавируса - въпреки че Хонконг не е регистрирал непроследимо местно предаване от повече от месец и провежда големи публични събития. Полицията цитира и закона за националната сигурност, като предупреждава хората да не се събират за неназовани събития и напомня на обществеността за скорошните присъди на някои активисти. 

 

Полицията съобщава, че хиляди служители ще бъдат в готовност, за да спрат всякакви „незаконни събрания“, докато служителите също така предупредиха, че може да бъде приложен нов обширен закон за националната сигурност срещу опечалените на Тиананмън. 

 

Обществената телевизия RTHK, позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че полицията ще има 7000 служители на улиците в петък, провеждайки операции за спиране и претърсване през целия ден. 

 

Докато на миналогодишното събиране също беше отменено разрешение заради пандемията, хиляди просто се противопоставиха на забраната. 

 

Но много се промени в Хонконг през последната година, тъй като властите се стремят да потушат продемократичното движение в града, използвайки закона за сигурността, за да инкриминират несъгласието. Полицията арестува 24 активисти като организатори, а няколко бяха осъдени и затворени. 

 

Повечето от най-видните фигури на демокрацията в града - много от които ще организират и присъстват на годишните бдения на Тянанмън - са в затвора, арестувани са или са избягали в чужбина.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

 

 

 

Станете почитател на Класа