Тесла не успя да спре туитовете на Мъск, казва регулатор.

Тесла не успя да спре туитовете на Мъск, казва регулатор.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    02.06.2021
  • Сподели:

Твърди се, че Тесла многократно не са одобрили предварително туитовете на Илон Мъск, въпреки правилата на съдебната заповед.

 

През 2018 г. Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) обвини Мъск в заблуждение на инвеститорите, след като той заяви, че е поставил Тесла на частната борса.

 

Но документи, получени от Wall Street Journal, предполагат, че регулаторът смята, че Мъск и Тесла са нарушили условията на тази сделка.

 

Според вестника SEC е писала на Тесла, твърдейки, че профилът на Илън Мъск в Twitter е нарушил сделката два пъти.

 

Единият туит заяви, че цената на акциите на Тесла е „твърде висока“, докато другият говори за производството на компанията на слънчеви покриви.

 

Едно от условията на споразумението беше, че адвокатите на Тесла трябва предварително да одобрят туитове, свързани с неща като производствени номера, нови продукти и финанси на компанията.

 

Когато Илон Мъск беше порицан от SEC през 2018 г. и принуден да изпраща чувствителни туитове на адвокатите на Тесла в бъдеще, някой мислил ли е, че това наистина ще проработи?

 

Човекът, който беше написал в туитър: "Обмислям да сложа Тесла на частна цена от 420 долара. Финансирането е осигурено" - без да има обвързано финансиране - изглежда малко вероятно да промени позициите си. И така се оказа.

 

Всъщност магнатът стана още по-неконтинентен и плодотворен в своите туитове, независимо дали бушува за калифорнийските власти, че искат да затворят фабриката му в началото на пандемията, задвижвайки акции в GME по-високо на фона на спекулативната лудост около компанията, или помага за превръщането на Dogecoin от шега в криптовалутна история за успех.

 

За да бъдем честни, той е по-внимателен в своите туитове относно собствените си компании, въпреки че прогнозите за способностите на Тесла за самоуправление или напредъка на неговия проект за мозъчен интерфейс Нюралинк може да са повдигнали нечии вежди.

 

Но това е ефектът на Мъск - ​​фактът, че всеки туит относно котирана компания или криптовалута може да изпрати стойността ѝ да скочи - е нещо което трябва да притеснява SEC.

 

Въпреки че не са наредил на променливия предприемач да затвори профила си в Twitter, не е ясно какво може да направят.

 

 

BBC, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа