Бъкингамският дворец забранява на етническите малцинства да изпълняват служебни роли, разкриват вестници.

Бъкингамският дворец забранява на етническите малцинства да изпълняват служебни роли, разкриват вестници.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    02.06.2021
  • Сподели:

Придворните на кралицата забраниха на „цветни имигранти или чужденци“ да изпълняват служебни роли в кралското домакинство поне до края на 60-те години, според новооткритите документи, които ще подновят дебата за британското кралско семейство и раса.

 

Документите хвърлят светлина и върху това как Бъкингамският дворец е договарял противоречиви клаузи, които остават в сила и до днес, освобождавайки кралицата и нейното домакинство от закони, които предотвратяват расова и полова дискриминация.

 

Вестниците бяха открити в Националния архив като част от продължаващото разследване на Guardian относно използването на тайната парламентарна процедура, известна като съгласие на кралицата, за тайно влияние върху съдържанието на британските закони.

 

Те разкриват как през 1968 г. главният финансов мениджър на кралицата е информирал държавните служители, че „всъщност не е било практиката да се назначават цветни имигранти или чужденци“ на канцеларски служители в кралското домакинство, въпреки че им е било разрешено да работят като домашни служители.

 

Не е ясно кога практиката е приключила. Бъкингамският дворец отказа да отговори на въпроси относно забраната и кога тя беше отменена. Според него данните показват, че хора от етнически произход са наети през 90-те години. Той добави, че преди това десетилетие не е водил записи за расовия произход на служителите. 

 

През 60-те години министрите на правителството се опитваха да въведат закони, които биха направили незаконно отказването на работа на лице въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност. 

 

Кралицата остава лично освободена от тези закони за равенство повече от четири десетилетия. Освобождаването направи невъзможно жените или хората от етническите малцинства, работещи за нейното домакинство, да се оплакват пред съдилищата, ако смятат, че са били дискриминирани.

 

В изявление Бъкингамският дворец не оспори, че кралицата е била освободена от законите, добавяйки, че има отделен процес за разглеждане на жалби, свързани с дискриминация. Дворецът не отговори на въпроса от какво се състои този процес.

 

Освобождаването от закона е влязло в сила през 70-те години, когато политиците прилагат поредица от закони за расово и сексуално равенство, за да изкоренят дискриминацията.

 

Официалните документи разкриват как правителствените служители през 70-те години са се съгласували със съветниците на Елизабет Уиндзор относно формулировката на законите.

 

Документите вероятно ще насочат вниманието към историческите и настоящите отношения на кралското семейство с расата. 

 

Голяма част от историята на семейството е неразривно свързана с Британската империя, която покори хората по целия свят. Някои членове на кралското семейство също са критикувани за техните расистки коментари.

 

През март херцогинята на Съсекс, първият член на семейството от смесената раса, заяви, че е имала мисли за самоубийство по време на престоя си в кралското семейство и твърди, че член на семейството е изразил загриженост относно цвета на кожата на детето си. 

 

Твърдението принуди нейния шурей, принц Уилям, да заяви, че кралското семейство изобщо не са расисти.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа