Атентатът срещу угандийски министър убива дъщеря му и шофьора му

Атентатът срещу угандийски министър убива дъщеря му и шофьора му
  • Публикация: 
  • Дата:  
    01.06.2021
  • Сподели:

Въоръжени лица откриха огън по автомобил, превозващ министър на правителството на Уганда в опит за покушение, ранявайки бившия командващ армията и убивайки дъщеря му и шофьора, съобщиха военните и местните медии.

 

Четирима нападатели на мотоциклети са стреляли по превозно средство с четири колела, превозващо генерал Катумба Вамала, министър на строителството и транспорта, във вторник в предградието на Кампала в Кисааси, съобщи местната телевизия NBS. 

 

Президентът Йоуери Мусевени осъди нападението, обвинявайки го за престъпници, терористи и „прасета, които не ценят живота“. В публикация в Twitter той каза, че властите вече имат улики по случая и че отговорните престъпници ще бъдат победени. 

 

Изображения, циркулиращи в социалните мрежи, показват, че Вамала е в явно бедствие до колата с отворена уста и панталони, изпръскани с кръв. 

 

Полицейските следователи са претърсили района, изследвайки дупки от куршуми в колата и остатъци на земята. 

 

Частната телевизия NTV Уганда излъчи кадри в социалните мрежи на Вамала, говореща в болница. Позовавайки се на дъщеря си, която беше с него в колата, той каза: „Оцелях, загубихме Бренда ... Лошите го направиха, но Бог ми даде втори шанс.“

 

Бригадният генерал Флавия Биеквасо, говорител на армията, заяви пред Ройтерс: „Имаше стрелба с него ... той е ранен и е откаран в болница. Шофьорът му беше убит. ”

 

Правителствен служител заяви, че местният жител също е бил застрелян и ранен при инцидента и е бил в болница.

 

Някога Вамала е бил шеф на полицията в Уганда, който е обвинен в нарушаване на правата на човека от предизборни групи, включително произволни арести и изтезания на опозиционни активисти. Полицията отрича да е извършвала подобни злоупотреби. 

 

През последните години имаше няколко неразкрити убийства и мистериозни смъртни случаи на високопоставени служители в източноафриканската държава, които подкладиха спекулациите относно извършителите и техните мотиви.

Сред жертвите са депутат, висш полицай, висшият прокурор на страната и висши мюсюлмански лидери. Почти всички са извършени от въоръжени лица с мотоциклети. 

 

Опитът за отнемането на живота на Вамала е извършен в същото предградие на столицата, където през 2017 г. нападатели на мотоциклети пръскаха куршуми в превозно средство, превозващо старши полицай. Този полицай, Феликс Кависа, беше убит заедно с личния си пазач и шофьор.

 

През 2019 г. правителството инсталира система за видеонаблюдение на главните пътища в Кампала и други големи градове, за да ограничи подобни високопоставени убийства. Но много угандийци се оплакват, че мрежата за видеонаблюдение не е помогнала на полицията да разреши много убийства с участието на опозиционни активисти и общественици.

 

Бившият депутат от опозицията Латиф Шебагала заяви пред репортери, че се надява инцидентът да накара разследващите да погледнат отново на неразкритите убийства. 

 

„Това е много жалко, защото когато видите, че дори онези, които са охранявани - дори онези, които са с военно облекло - не са заплаха, могат да бъдат нападнати, тогава това ще обясни [как] цялата страна е назад по отношение на сигурността“, той каза.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа