Гняв след като прословутия сицилиански мафиот, „убиеца на хора“ освободен.

Гняв след като прословутия сицилиански мафиот, „убиеца на хора“ освободен.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    01.06.2021
  • Сподели:

Един от най-известните убийци на сицилианската мафия, за когото се смята, че е убил над 100 души, е освободен от затвора след 25 години зад решетките.

 

64-годишният Джовани Бруска, с прякор „свинята“ или „u scannacristiani“ (убиецът на хора), който е задействал експлозивата, че убитият антимафиотски прокурор Джовани Фалконе през 1992 г. вече е свободен човек. Той също така е разпоредил удушаване на 11-годишно момче, чието тяло е било разтворено в киселина.

 

Новините в понеделник породиха спор в Италия, въпреки че освобождаването на бившия убиец на Коза Ностра беше очаквано и изисквано от закона. През 2000 г. Бруска решава да си сътрудничи с прокурорите и в резултат на това е получил намалена присъда. 

 

Бруска беше дясната ръка на така наречения супер бос Тото Риина, който почина в затвора през 2017 г. Бруска беше арестуван през май 1996 г. и осъден на доживотен за повече от 100 убийства.

 

След като се превърна в информатор, той каза на прокурорите: „Аз съм животно. Работих цял живот за Коза Ностра. Убил съм повече от 150 хора. Дори не мога да си спомня всичките им имена. "

 

Освобождаването му е причинило безпокойство сред роднини на жертвите на Коза Ностра и политици, които твърдят, че Бруска никога не е показвал реални доказателства за това, че се е покаял за зверствата си, позовавайки се на противоречивия си запис като свидетел на държавата.

 

„На човешко ниво това е новина, която ме боли. Но законът за намаляване на присъдите за сътрудничество на мафиози е закон, който брат ми искаше и следователно трябва да се спазва “, каза Мария Фалконе, сестрата на Джовани Фалконе, пред ANSA. „Надявам се само съдебната система и полицията да бъдат бдителни, с изключително внимание, за да избегнат риска той да извърши отново престъпления.“

 

Разкритията на Бруска доведоха до ареста на убийци и многобройни босове на Коза Ностра, но обществеността и особено роднините на жертвите се бореха да му простят зверствата му.

Той е арестуван във вила в провинция Агридженто през 1996 г. от полицай на име Лучано Трайна. Трайна е брат на колега офицер, който също е убит от Коза Ностра.

 

"Никога няма да забравя израза на лицето му, когато го арестувахме", каза Трайна пред Repubblica. „Никога няма да му простя. Защото не вярвам, че Бруска някога е казвал цялата истина. ”

"Това е удар в корема, който ви оставя без дъх", каза Енрико Лета, лидерът на лявоцентристката Демократическа партия, пред Rtl 102.5 във вторник.

 

„След 25 години затвор мафиотският бос Джовани Бруска е свободен човек. Това не е „справедливостта“, която италианците заслужават “, каза лидерът на крайнодясната партия Лига Матео Салвини.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа