Корпоративният данъчен план на Байдън може да спечели милиарди на ЕС, показва проучване

Корпоративният данъчен план на Байдън може да спечели милиарди на ЕС, показва проучване
  • Публикация: 
  • Дата:  
    01.06.2021
  • Сподели:

Предложението, което ще бъде внесено от американския президент Джо Байдън на предстоящото заседание на Г7 за 15% глобална корпоративна данъчна ставка, може да пожъне ЕС 50 млрд. Евро годишно и да спечели на Обединеното кралство близо 200 млн. Евро допълнително само от Британска мултинационална BP, според изследване.

 

Ако данъчната ставка бъде определена като по-висока на 25%, най-ниската текуща ставка в седемте най-големи световни икономики, ЕС ще печели близо 170 млрд. Евро допълнително годишно - повече от 50% от текущите приходи от корпоративен данък и 12% от общите разходи за здраве в блока.

 

Сред мултинационалните компании със седалище в Обединеното кралство се твърди, че сметката за корпоративен данък ще увеличи с тази ставка с 484,9 млн. Евро, Barclays с 911 млн. Евро годишно и HSBC с 4,2 млрд. Евро.

 

Прогнозите ще бъдат публикувани във вторник от нова независима изследователска организация, ЕС данъчна обсерватория, която моделира „данъчния дефицит“ на мултинационални компании, определен като разликата между текущите данъчни плащания и дължимите суми, ако глобалните печалби са били обект на същата ставка където и да са резервирани. 

 

Според предложението на Байдън, мултинационалните корпорации ще бъдат възпрепятствани да прехвърлят печалби през границите, за да използват най-атрактивните места с ниски данъци, тъй като печалбите им ще бъдат облагани с минимална глобална ставка на корпоративния данък, независимо дали са резервирани или със седалище. 

 

Първоначално администрацията на Байдън предложи процент от 21%, но миналата седмица преразгледа целта надолу, като каза, че тя трябва да бъде „поне“ 15%, въпреки че това се счита от Белия дом като „дъно“ и че дискусиите трябва да продължат да тласкат това ставка по-висока

.

Канцлерът на Обединеното кралство Руши Сунак е скептичен към по-високите нива, предложени за минимална ставка на корпоративния данък, като същевременно изразява подкрепа за принципа. Министерството на финансите заяви, че има опасения, че политиката може да доведе до облагане на икономическата дейност във Великобритания другаде. Обединеното кралство има най-ниската корпоративна данъчна ставка в Г7 от 19%, въпреки че ще се повиши до 25% до април 2023 г.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа