Шри Ланка е изправена пред бедствие, след като горящият кораб разсипва химикали по плажовете

Шри Ланка е изправена пред бедствие, след като горящият кораб разсипва химикали по плажовете
  • Публикация: 
  • Дата:  
    31.05.2021
  • Сподели:

Шри Ланка е изправена пред най-тежката екологична катастрофа в историята си, след като товарен кораб, превозващ химикали, се е запалил край нейното крайбрежие, разпилявайки микропластмаси по девствените плажове на страната и убивайки морския живот. 

 

Пожарът на кораба, регистриран в Сингапур, MV X-Press Pearl, избухна на 20 май и оттогава гори. Военноморският флот на Шри Ланка и индийската брегова охрана се опитват да намалят пламъците повече от 10 дни. 

 

Eвакуиран е 25-членният екипаж, но пожарогасителната операция е усложнена от мусонните ветрове и силно запалимия и отровен товар. Корабът превозваше 25 тона азотна киселина, натриев хидроксид и други опасни химикали, както и 28 контейнера със суровини, използвани за направата на найлонови торбички. В резервоарите си имаше и повече от 300 тона гориво.

 

Въпреки че служителите заявиха, че най-лошият пожар е потушен, продължават да се чуват експлозии и през уикенда от плавателния съд, който е закотвен на девет мили от столицата Коломбо, може да се видят плътен дим и малки пламъци.

 

Опасява се, че разливът на химикали вече е причинил неизброими щети на бреговата ивица на Шри Ланка, включително популярните туристически курорти Негомбо и Калутара, с плажове, покрити с микропластмаса и петна от петрол, видими в околния океан. Пластмасовите пелети, използвани за направата на найлонови торбички, могат да бъдат фатални за морския живот и мъртвите морски костенурки, умрели риби и птици вече са започнали да се измиват по плажовете.

 

На местните хора е казано да не докосват отломки, тъй като той могат да бъдат силно токсични и риболовът е забранен в радиус от 80км от мястото на инцидента. 

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа