Крайно десният Нафтали Бенет ще бъде следващият премиер на Израел в предложената сделка

Крайно десният Нафтали Бенет ще бъде следващият премиер на Израел в предложената сделка
  • Публикация: 
  • Дата:  
    31.05.2021
  • Сподели:

Крайнодесният израелски политик Нафтали Бенет ще бъде следващият министър-председател на страната по предложената сделка за споделяне на властта, целяща да свали Бенямин Нетаняху, потвърди ръководителят на опозицията.

 

Яир Лапид заяви в реч в понеделник, че усилията му за създаване на коалиция от идеологически противопоставени партии могат да доведат до ново правителство в рамките на дни, а заедно с това и отстраняването на Нетаняху от длъжност след 12 години управление.

 

"Можем да приключим това следващата седмица", каза Лапид. „След седмица държавата Израел може да бъде в нова ера с различен министър-председател.“

 

В речта си и за първи път Лапид посочи Бенет, крайно десен религиозен националист и силен защитник на движението за заселници в палестинските територии, като „предвидения премиер“.

 

Източник от партията Yesh Atid на Lapid потвърди, че сделката ще доведе до това, че Бенет първо ще стане министър-председател, а по-късно ще предаде властта на Лапид. Източникът заяви, че споразумението за това как ще разделят четиригодишен мандат не е окончателно.

 

Политическите съперници на Нетаняху бързат да сключат сделка за свалянето му преди крайния срок в сряда, тъй като премиерът и най-дългогодишният лидер на Израел се карат да осуетят опитите им.

 

Съобщението за партньорството Лапид-Бенет, направено за първи път в неделя, беше удар за Нетаняху, не само тъй като Бенет беше предишен съюзник, но и защото седемте места в неговата партия Ямина в парламента можеха да бъдат от решаващо значение за подпомагането на Лапид да сформира правителство, давайки на Бенет статут на крал.

 

Преговорите между Ямина и партията на Лапид, Йеш Атид, продължиха до ранните часове в понеделник и бяха възобновени по-късно през деня.

 

Необходими са обаче допълнителни политически спорове, за да може Лапид да формира 61-местно мнозинство в 120-местния парламент, Кнесет. Той вече е сключил предварителни сделки с няколко други партии, от създаването на партии "Труд и антиокупация" Мерец до Израел Бейтейну, твърда партия, ръководена от родения в Молдова заселник Авигдор Либерман. 

 

Лапид каза, че „все още има много препятствия пред формирането на новото правителство“. В понеделник имаше конкурентни искания от Либерман и друг ръководител на опозиционната партия, Бени Ганц, за контрол върху земеделското министерство. 

 

От решаващо значение е, че Лапид вероятно ще се нуждае от външна подкрепа от арабски членове на парламента, вероятно от ислямисти, които се надява да оставят настрана идеологическите различия за общата цел за детрониране на „крал Биби“, както е известен Нетаняху. 

 

„Правителството на промяната, което се опитваме да сформираме, не е компромис. Това е цел “, каза Лапид миналата седмица. „Това е нещото, от което Израел се нуждае днес, както ние се нуждаем от въздух, за да дишаме. Имаме нужда от правителство, където дясно, ляво и център да работят заедно като начин на живот. "

 

Докато Лапид е самопровъзгласен центрист, той също се определя като „ястреб на сигурността“ и дава само хладно насърчение за перспективата за прекратяване на окупацията. Неговото крехко и идеологически разнообразно правителство ще се фокусира върху икономиката и пандемията, като същевременно избягва да се занимава със съдбата на милиони палестинци, живеещи под израелско управление.

 

Ако Лапид успее преди полунощ в сряда, той може да информира президента на страната Реувен Ривлин, че вярва, че може да сформира правителство, което след това ще отиде за гласуване в Кнесета. Полагането на клетва на новото правителство може да се случи до седмица.

 

Ако сделката бъде успешна, това може да сложи край както на политическа безизходица, довела до четири предсрочни избори от 2019 г., така и на издигането на Нетаняху като премиер.

 

Партията на Нетаняху „Ликуд“ спечели най-много места на изборите през март и получи 28 дни за изграждане на мажоритарно коалиционно правителство, но не успя да го направи. За да блокира Лапид, той се опита да смути десни политици като Бенет, обвинявайки го, че изоставя избирателите. 

 

„Правителство като това е опасност за сигурността на Израел, а също и опасност за бъдещето на държавата“, каза Нетаняху в неделя за сделката Лапид-Бенет. Един член на партията на Бенет Ямина вече отказа да се присъедини към коалиция против Нетаняху.

 

Ако Лапид не успее да обяви правителство, пети избори в Израел по-късно тази година са възможен резултат. 

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа