ЕС планира да премахне изцяло правилата за карантина на Covid за ваксинирани от 1 юли

ЕС планира да премахне изцяло правилата за карантина на Covid за ваксинирани от 1 юли
  • Публикация: 
  • Дата:  
    31.05.2021
  • Сподели:

Започва „релаксиращ“ сезон на летните ваканции за хората, живеещи в ЕС от 1 юли, тъй като Брюксел предлага да се отменят всички карантинни задължения за тези, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19.

От вторник ще бъде готова система, позволяваща на държавите-членки да издават цифров паспорт Covid на граждани, доказващи техния статус и освобождаващи ги за пътуване. 

Тъй като нивата на инфекция са в низходяща траектория в целия блок, е определен краен срок за 1 юли за всички 27 държави от ЕС да приемат документацията като достатъчно доказателство за ваксинация за премахване на ограниченията. 

Отрицателният тест или доказателство за възстановяване от инфекция ще даде същите права на притежателя на сертификат. Европейската комисия предложи стандартен период на валидност за тестове: 72 часа преди пътуване за PCR тестове и 48 часа за бързи антигенни тестове.

Децата на тези, които са напълно ваксинирани, също ще бъдат освободени от карантина съгласно предложението и като минимум никой на възраст под шест години няма да се нуждае от тест. Много страни вероятно ще определят по-висок възрастов праг за тестване на непълнолетни. 

Намерението е пълноценно ваксинираните туристи да се възползват от системата за паспорти Covid, но в светлината на нововъзникващия вариант, идентифициран за първи път в Индия, правителствата на ЕС все още могат да налагат ограничения за хората, пристигащи от Обединеното кралство, включително задължения за тестване и карантина. 

От понеделник влизането във Франция е ограничено за граждани на ЕС, жители на Франция и пътуващи с основни цели. Хората, пристигащи от Обединеното кралство, трябва да са се подлагали на отрицателен тест и карантина за седем дни.

Докато внезапното влошаване на процента на инфекциите на Covid в ЕС може да доведе до използването на „спешна спирачка“ за премахване на ограниченията в рамките на блока, намерението е да се въведе отново свободно движение, тъй като сезонът на летния туризъм започва.

Урсула фон дер Лайен, председател на комисията, написа в туитър: „Европейците трябва да се радват на безопасно и релаксиращо лято. С напредването на ваксинацията ние предлагаме постепенно да улесняваме мерките за пътуване по координиран начин с нашия общ инструмент: цифровият сертификат на Covid на ЕС. Това ще внесе яснота и предсказуемост, когато възобновим безплатното пътуване в ЕС “. 

В допълнение към премахването на карантината за напълно ваксинираните от 1 юли, комисията предложи на всеки, който идва от „зелен“ регион на ЕС, като Западна Финландия, където по време на периода са регистрирани по-малко от 25 случая на 100 000 души. предишните 14 дни, трябва да бъдат напълно освободени от ограничения. 

Тези, които не са напълно ваксинирани, идващи от „оранжева“ зона, с 14-дневен кумулативен процент на уведомяване за случаи Covid-19 от 75, ще трябва да се явят на тест преди заминаването. 

Дидие Рейндърс, европейският комисар по правосъдието, каза: „Последните седмици донесоха непрекъсната тенденция към намаляване на броя на заразените, показвайки успеха на ваксинационните кампании в ЕС.

„Успоредно с това насърчаваме достъпни и широко достъпни възможности за тестване. В този контекст държавите-членки бавно премахват ограниченията на Covid-19 както в страната, така и по отношение на пътуванията. " 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа