Китай обявява ограничение за три деца при голяма промяна в правилата.

Китай обявява ограничение за три деца при голяма промяна в правилата.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    31.05.2021
  • Сподели:

Китай обяви, че на двойките ще бъде разрешено да имат до три деца в голяма промяна на политиката от съществуващата граница за две деца, след като последните данни показват драстичен спад на ражданията в най-населената държава в света. 

 

"За да реагират активно на застаряването на населението ... двойката може да има три деца", съобщи държавната медия Синхуа в понеделник, позовавайки се на заседание на елитния комитет на ръководството на Политбюро в Китай, домакин на президента Си Дзинпин.

 

Коефициентът на плодовитост в Китай е 1,3 - под нивото, необходимо за поддържане на стабилно население. Според Националното статистическо бюро през 2020 г. официално са родени 12 милиона бебета, с 2.65 милиона по-малко от родените през 2019 г., което е спад от 18%. Предварителните данни, публикувани по-рано тази година, въз основа на регистрирани раждания, показват годишен спад от 15%. 

 

По-рано този месец Китай отчете най-бавния прираст на населението от началото на 60-те години, въпреки че отмени политиката си за едно дете през 2015 г., за да насърчи повече раждания и да предотврати надвисналата демографска криза.

 

Преброяването веднъж на десетилетие показа, че общото население на Китай е нараснало до 1,41 милиарда за 10-те години до 2020 г., с 5,38%. Увеличението отразява средногодишен ръст от 0,53% спрямо 0,57%, отчетен от 2000 до 2010 г.

 

В продължение на повече от 35 години Китай прилагаше противоречива политика за едно дете, първоначално наложена за спиране на демографския взрив. Замяната му, ограничение за две деца, не успя да доведе до траен скок в броя на ражданията, тъй като високите разходи за отглеждане на деца в китайските градове възпираха много двойки от създаването на семейства. 

 

На хартия, съгласно настоящата политика за две деца, двойките трябва да платят „глоба за социално подпомагане“ за раждането на трето дете. Сумата се определя от местните власти, а административната такса е до 10 пъти повече от колкото средната сума капитал на разположение на глава от населението. Някои обаче казват, че прилагането на тази политика варира в различните части на страната.

 

Съобщението от понеделник предизвика бурна дискусия в китайската платформа за социални медии Weibo. Хаштагът #Here-comes-the-three-child-policy достигна 3 млрд. Мнения, като мнозина се питаха дали политиката е дошла твърде късно.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров








Станете почитател на Класа