Макрон заплашва да изтегли френските войски от Мали

Макрон заплашва да изтегли френските войски от Мали
  • Публикация: 
  • Дата:  
    30.05.2021
  • Сподели:

Президентът Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще изтегли войски от Мали, ако политическата нестабилност там доведе до по-голяма ислямистка радикализация. 

 

Изказването идва след втори преврат за девет месеца в западноафриканската държава. 

 

Макрон предупреди за риска Мали да "премине" към по-голямо ислямистко влияние. 

 

Франция има 5100 военнослужещи в района на Сахел, който е първа линия във войната срещу ислямистката войнственост.

 

Френски войски подкрепят силите в Мали, Мавритания, Нигер, Буркина Фасо и Чад за борба с бойци в региона Сахел от 2013 г.

 

Макрон заяви пред вестник Journal du Dimanche, че е казал на регионалните лидери, че Франция няма да подкрепя страни, в които няма демократична легитимност или преход, както и че Франция няма намерение да задържа войските си в Африка завинаги. 

 

В продължение на десетилетия Франция оказва военна подкрепа на лидерите на бившите си колонии в Африка, като често изпраща войски или изпраща въздушни удари за противодействие на въоръжените бунтовници.

 

Лидерът на преврата полковник Асими Гойта беше назначен за преходен президент от конституционния съд в петък, два дни след като той се обяви за временен лидер. 

 

Той защити отстраняването на президента Бах Ндау и министър-председателя Моктар Оуане при необходимост, тъй като те не бяха изпълнили своите задължения и се стремяха да саботират прехода на страната.

 

Войници арестуваха и задържаха двамата мъже след разместване на кабинета, за което полковник Гойта заяви, че не е бил консултиран за това. 

 

Той също така ръководи преврата през август миналата година, когато избраният президент Ибрахим Бубакар Кейта беше принуден да отпадне от поста си.

 

Сега полковник Гойта обещава, че до дни ще бъде назначен нов министър-председател и че изборите ще продължат догодина, както е планирано.

 

Междувременно регионалните лидери ще проведат в неделя "консултативна" среща в Гана, на която се очаква да присъства полковник Гойта.



BBC, Превод; Алекс Тодоров




Станете почитател на Класа