Айсберг се разделя от Антарктида, става най-големият в света.

Айсберг се разделя от Антарктида, става най-големият в света.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.05.2021
  • Сподели:

Айсберг, почти наполовина от размера на Пуерто Рико, който се отчупи от ръба на Антарктида миналата седмица, сега е най-големият в света, казаха изследователите.

 

Айсбергът, известен като A76, след конвенция за именуване, създадена от Националния ледников център, се отдели от ледения шелф Рон на Антарктида в морето Ведел чрез процес, известен като отелване, съобщиха от центъра.

 

Той е с размери около 4320 квадратни километра, което го прави по-голям от A23a, айсберг, който се е образувал през 1986 г. и е имал обща площ от повече от 4000 квадратни километра през януари.

 

Изследователите се опитваха да поставят образуването на A76 в контекст, казвайки, че силите, които го откъснаха от ледения шелф Рон, бяха част от нормалния живот на шелфа и може да не са пряко свързани с изменението на климата.

 

Айсбергът няма да допринесе за повишаване на морското равнище, тъй като се топи; като плаващ лед, той вече измества същия обем вода, който ще добави, докато се топи. 

 

Кристофър А. Шуман, професор-изследовател от Университета на Мериленд, окръг Балтимор, оприличи процеса на отелване на ледения шелф на Рон с маникюр: Ако бялата част на нокътя ви се отчупи, това не е проблем. 

 

„Всъщност по същество няма признаци, че това е необичайно събитие с значение за климата“, каза д-р Шуман. 

 

Образуването на айсберга обаче привлича подновено внимание към по-широкия проблем със загубата на лед, както в Антарктида, така и в Гренландия, каза М. Джаксън, ледолог и изследовател от Националното географско общество.

 

Въпреки че морето на Ведел не се затопля толкова бързо, колкото други части на Антарктида, тя каза, че въздействието на изменението на климата в региона не може да бъде отхвърлено и е трудно да се разграничи случилото се с ледения шелф Рон от по-големия проблем.

 

„Загрижена съм за всяка загуба на лед днес, защото всяка загуба на лед е част от нашата по-голяма глобална загуба на лед и за мен това е ужасяващо“, каза д-р Джаксън. „В световен мащаб имаме проблем с ледниците; губим много лед."

 

 

NY Times, Превод: Алекс Тодоров










Станете почитател на Класа