Биткойнът скача отново, но крипто кризата не е приключила

Биткойнът скача отново, но крипто кризата не е приключила
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.05.2021
  • Сподели:

Пазарът на криптовалути се стабилизира в четвъртък, когато биткойнът се изкачи отново над 40 000 долара. Въпреки това, най-голямата крипто валута в света е загубила над 30% от пазарната си капитализация от своя връх в средата на април. 

 

По-широкият крипто пазар изглежда по подобен начин. Няколко крипто валути все още показват двуцифрени процентни загуби от мястото, където са били преди последната суматоха. И всички крипто-кръвопускания сочат към голямо предупреждение: инвестирайте на свой риск.

 

От 12 май глобалният сектор на криптовалутите е загубил повече от 30% от общата си пазарна стойност, показват данни на CoinMarketCap. Към сутринта в четвъртък стойността на световния крипто пазар е спаднала до близо 1,8 трилиона долара спрямо над 2,5 трилиона долара само за миналата седмица.

 

Резкия спад тази седмица дойде след като Китай предприе мерки срещу криптовалутите. В отговор биткойнът се срина до малко над 30 000 долара, тъй като дигиталните валути навсякъде се разпродадоха. 

 

Но инвеститорите не би трябвало да са изненадани от нестабилността, заяви Уилям Куигли, управляващ директор в крипто-фокусиран инвестиционен фонд Magnetic в дигиталното шоу на CNN Business на живо Markets Now в сряда.

 

Криптовалутите все още са сравнително нов актив, отбеляза Куигли, и следователно са далеч по-малко предсказуеми от по-традиционните инвестиции.

 

"Имайте предвид също, че всички ние сме склонни да се фокусираме върху ден за ден, седмица след седмица. Но това не е начинът, по който повечето хора купуват криптовалути или дори акции", каза Куигли.

 

Междувременно съ-създателят на ethereum Виталик Бутерин заяви пред CNN Business, че вярва, че криптовалутите са в балон. И е трудно да се разбере кога ще се спука.

 

Въпреки всичко, инерцията може да продължи да се изгражда: От началото на годината ethereum и Доджкойн са се увеличили на стойност съответно с близо 290% и повече от 8000% - дори след последните събития, според данните на Coindesk биткойнът е нараснал с повече от 40% за този период от време.

 

 

CNN, Превод: Алекс Тодоров










Станете почитател на Класа