Израел одобрява прекратяването на огъня в Газа, за да спре 11-дневния конфликт

Израел одобрява прекратяването на огъня в Газа, за да спре 11-дневния конфликт
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.05.2021
  • Сподели:

Офисът на Нетаняху обявява „взаимно и едновременно“ примирие да започне до часове.

 

Израелски и палестински бойци се съгласиха на прекратяване на огъня, с което се прекратява 11-дневен конфликт, отнел над 230 човешки живота в Газа и 12 в Израел, след дни на международен натиск за спиране на кръвопролитията.

 

Прекратяването на огъня влезе в сила в 2 ч. Местно време в петък, след като кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обяви късно в четвъртък, че кабинетът единодушно е одобрил "взаимното и безусловно" прекратяване на огъня, предложено от Египет, който посредничи в преговорите.

 

Хамас и Ислямски джихад също потвърдиха споразумението за „взаимно и едновременно“.

 

Паузата в насилието настъпи ден след като американският президент Джо Байдън, който до голяма степен бе избягвал да оказва натиск от обществеността върху съюзника на Вашингтон, заяви на Нетаняху, че очаква „значителна деескалация“, която да доведе ситуацията към прекратяване на огъня.

 

Байдън приветства новината за споразумението в първите си съществени забележки относно кризата след 11 дни кръвопролитие. Той го определи като „истинска възможност за напредък“ към мир в Близкия изток и благодари на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси за ролята му.

 

„Вярвам, че палестинците и израелците еднакво заслужават да живеят безопасно и сигурно и да се радват на равни мерки за свобода, просперитет и демокрация. Моята администрация ще продължи нашата тиха, безмилостна дипломация за тази цел ”, каза Байдън в кратко телевизионно изявление. Той не отговори на допълнителни въпроси.

 

Ако се запази, споразумението ще сложи край на най-тежките боеве от 2014 г. насам, при които израелските въздушни удари нанесоха широко унищожение в Газа, докато бойци изстреляха хиляди ракети срещу Израел.

 

Един от служителите на Хамас, Али Бараке, каза пред АП, че примирието е поражение за Нетаняху и „победа за палестинския народ“. По подобен начин израелските военни заявиха „големи постижения“.

 

 

The Guardian, Превод: Алекс Тодоров









Станете почитател на Класа