ЕС постигна споразумение за одобрение на Ковид „карта за пътуване“

ЕС постигна споразумение за одобрение на Ковид „карта за пътуване“
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.05.2021
  • Сподели:

Споразумение между Европейския парламент и държавите-членки на ЕС проправя пътя за „цифров сертификат COVID“, който има за цел да улесни пътуването и да съживи летния туристически сезон.

 

Законодателите и страните членки на Европейския съюз в четвъртък постигнаха споразумение, което ще позволи на всеки в блока да получи цифрово доказателство за ваксинационен статус срещу коронавирус, резултати от тестове Ковид или възстановяване от инфекция. 

 

Наречени от Европейската комисия „зелени сертификати“, пропуските за пътуване са предназначеи да позволят пътуване без ограничения в рамките на ЕС преди натоварения летен туристически сезон.

 

„След няколко седмици ще имаме унифициран европейски цифров сертификат COVID, който ще бъде признат в целия ЕС и значително ще опрости трансграничното пътуване“, каза Йерун Ленаерс, евродепутат от дясноцентристкия блок на Европейската народна партия, най-големият в Европейския парламент, който беше начело на инициативата.

 

"Голям успех е, че предотвратихме противоречиви национални процедури и сертификати," добави той.

 

Пропускът ще бъде QR код на смартфон или отпечатан на хартия.

 

Приемайки пропуск за пътуване, държавите-членки се съгласяват да отпаднат допълнителни ограничения за пътуване, като допълнителни тестове или карантина, освен ако мерките не са необходими.

 

"Това е важна стъпка към рестартиране на свободното движение на ЕС възможно най-безопасно, като същевременно осигурява яснота и сигурност за нашите граждани", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

 

Франция, Малта и Холандия ще бъдат първите страни от ЕС, които ще тестват схемата.

 

Пилотното изпълнение включва гарантиране, че цифровите ключове за удостоверяване работят правилно и проходите са оперативно съвместими в системи от различни държави.

 

 

DW, Превод: Алекс Тодоров










Станете почитател на Класа