Съвместна декларация на световното гражданско общество и младежта относно кризата с правата на човека в Мианмар

Съвместна декларация на световното гражданско общество и младежта относно кризата с правата на човека в Мианмар
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.05.2021
  • Сподели:

Заедно с гражданското общество младежите по света изказват своите най-дълбоки съболезнования и опасения относно случващото се в Мианмар. За съжаление, репресиите на Мианмарската армия срещу цивилни, участващи в ненасилствени демонстрации, доведе до смъртта на стотици хора с още по-ранени. Освен това процентът на жертвите нараства точно в този момент.

 

Мианмарските военни трябва незабавно да спрат да разстрелват цивилни и особено младежи, като същевременно уважават техните човешки права и свобода на словото. Ние като човечество сме длъжни да защитаваме живота на помежду си и е просто нетърпимо, когато животът на невинни хора и млади е насилствено отнет. Кой би предприел такива брутални действия срещу собствените си братя и сестри? Тези, които загубили живота си са нечие семейство и нечии любими хора. Още веднъж настояваме военните да спрат да убиват гражданите и особено младото поколение. 

 

Настоятелно призоваваме държавния глава на всяка държава и международната общност да продължи активно искането на мирни мерки за защита на живота на гражданите на Мианмар и включително по-младото население. Дори в този момент мнозина са изправени пред заплахи за живота. Не бива да седим на едно място. Животът на хората е пред залог. 

 

Въпреки че младежите са били в центъра на трансформацията и развитието на Мианмар, безброй са загубили живота си до момента. Който някога може да компенсира смъртта на тези, които са починали още преди да се насладят на разцвета на младостта си? Молим вземащите решения да покажат единен отговор, за да се гарантира, че подобно зверство няма да се повтори отново.

 

Призоваваме хората и медиите по целия свят да повишат гласа си в подкрепа на достигането на мирни резолюции на настоящата криза. Ние, младежите, също показахме ангажираността си да работим към прекратяване на конфликти, противодействие на насилието и установяване на устойчив мир чрез Декларацията на ООН за младежта от 2018 г. и в момента си сътрудничим, за да превърнем това обещание в реалност. 

 

Световното гражданско общество и младежите по целия свят издигат гласа си като едно цяло. Надяваме се настоящата криза в Мианмар да бъде разрешена чрез диалог без насилие за възстановяване на спокойствие. Също така настояваме военните на Мианмар, международната общност, националните лидери и медиите да играят активна роля в извеждането на мирни резолюции на ситуацията. 

 

Април 2021

Членове на световните 249 младежки организации и гражданското общество 

 

1sse

2drdff

 

 

 

Превод: Алекс Тодоров







Станете почитател на Класа