Републиканците се противопоставят на подкрепите на Тръмп за щурма в Капитолия.

Републиканците се противопоставят на подкрепите на Тръмп за щурма в Капитолия.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.05.2021
  • Сподели:

Контролираната от демократите Камара на представителите на САЩ гласува, с подкрепата на републиканците, за комисия за разследване на бунта в Капитолия.

 

Тридесет и пет републиканци се противопоставиха на своите партийни лидери и бившия президент Доналд Тръмп, заставайки на страната на демократите до 252-175, за да установят разследването.

 

Г-н Тръмп призова републиканците да гласуват против "капана на демократите".

 

Сметката изглежда малко вероятно да премине през горната камера. Лидера на републиканците от Сената Мич Макконъл го нарече “изкривен“. 

 

Разследването ще бъде съставено по модел на комисията, разследвала атаките от 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон.

 

Той ще създаде 10-членен орган, разпределен равномерно между двете основни партии, който ще направи препоръки до края на годината как да се предотврати повторение на инвазията на Капитолия. 

 

Поддръжниците на Тръмп нахлуха в Конгреса на 6 януари в неуспешен опит за осуетяване на удостоверяването на победата на президента Джо Байдън на изборите през ноември.

 

Гласуването в сряда се разглежда като тест за лоялност към бившия президент за членове на неговата партия.

 

Всички 10 от републиканците в Камарата, гласували за импийчмънт на Тръмп в дните след бунта на Капитолия за подбуждане на въстание, бяха сред 35-те гласували за комисията.

 

Нюйоркският конгресмен Джон Катко, който договаря законодателството с демократите, заяви: "Тук става дума за факти - това не е партийна политика."

 

Г-н Катко - най-висшият републиканец в Комитета за вътрешна сигурност на Камарата на гражданите - каза, че "американският народ и полицията на Капитолия заслужават отговори и да се предприемат действия възможно най-скоро, за да се гарантира, че нищо подобно никога няма да се повтори".

 

Но Марджори Тейлър Грийн, републиканец от Джорджия, заяви, че комисията е демократична хитрост, "за да опетнява привържениците на Тръмп".

 

Малко преди гласуването Тим Райън, демократ от Охайо, каза на пода в Камарата: „Имаме хора, които мащабират Капитолия, удрят Капитолийската полиция с оловни тръби през главата и не можем да постигнем двустранност? Какво друго остава 

за тази страна?"

 

Джон Тюн, заместник-републикански лидер в горната камара, заяви, че е обезпокоен, че разследването ще бъде "политическо оръжие" през изборния цикъл през 2022 г.

 

Г-н Тръмп разделя следпрезидентския живот между своите голф клубове във Флорида и Ню Джърси и намеква за поредната кандидатура за Белия дом през 2024 г.

 

Той продължава да разпространява неоснователни твърдения, че миналогодишните избори са му откраднати - теорията на конспирацията, която докара много от неговите привърженици в капитолия на 6 януари.

 

Една от тях, невъоръжена жена, беше застреляна и убита от полицията, когато се опита да проникне в забранени зони.

 

Двама други протестиращи починаха от сърдечна недостатъчност в мелето, а един друг от предозиране на амфетамин. 

 

Служител на полицията в Капитолия, който се справи с протестиращите, почина от инсулт на следващия ден. Двама други офицери отнеха живота си в дните след това.

 

Профсъюзът на полицията в Капитолия заяви, че един служител е загубил око по време на атаката, а други са получили мозъчни наранявания.

 

 

BBC, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа