Гърция отвори - но ще дойдат ли туристите?

Гърция отвори - но ще дойдат ли туристите?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.05.2021
  • Сподели:

Докато Гърция се отваря за туристи, премиерът Кириакос Мицотакис казва, че гръцките острови ще бъдат без COVID до юни, но ще бъде ли достатъчно скоро, за да спаси туристическата индустрия в страната?

 

С едва 7,4 милиона посетители през миналата година - в сравнение с 34 милиона през 2019 г. - Гърция отчаяно иска да рестартира туризма, но на 14 май, първия ден от официалното отваряне на страната за международни посетители, които имат доказателство за ваксинация, доказателство за възстановяване или отрицателен резултат COVID-19 PCR тест, тук на Крит е трудно да се види разликата.

 

Въпреки перфектното синьо небе, красиви води и температури от 27 градуса по Целзий, златните пясъчни плажове на острова са почти пусти, безброй кафенета са затворени и много хотели и курорти са затворени. "Това е лудост - тук няма никой. Обикновено отваряме точно след Великден и улиците са пълни с деца на четириколки, но тази година няма да си струва да се отворят до юни", казва Софоклеос, който е собственик на бистрото на Джордж в небезизвестният островен град на Малия.

 

Йоргос Калуцакис, собственик на луксозен хотел Abaton Island в - обикновено оживения - курорт Херсонисос, е съгласен. "Очакваме да отворим по-късно през месеца, на 28 май. Откриването на курорт като този струва много пари, така че първо трябва да сме сигурни в резервациите", казва той. Бизнесът се бори да отвори.

 

Според неотдавнашен доклад на Банката на Гърция, банките в страната имат най-високото ниво на необслужвани заеми в Европейския съюз, като просрочени заеми заемат 30,2% от тяхното кредитно портфолио, което е повече от 10 пъти средно за ЕС. Туризмът заема една пета от работната сила в страната, но тази цифра е по-скоро всеки втори от тук на гръцкия остров, който е силно засегнат от загубата на посетители.

 

"Много компании са осакатени от дългове, а много служители в други хотели са загубили работата си. Дори тук едва работихме през цялата зима. Сега туризмът започва отново, но много от по-малките хотели няма да могат да отворят, струва твърде много пари ", казва Евгения Часапиду, управител на Capsis Astoria, един от малкото градски хотели, които останаха отворени по време на заключване. 

 

Леонидас Аретакис, който е собственик на бистрото The Home, близо до Лъвския площад в Ираклион, казва, че ресторантите също са силно засегнати от кризата. "Отворих този ресторант само преди година и той беше затворен през последните осем месеца. Сега съм отворен, но въпреки че имам 34 маси, мога да сервирам само на седемте, които са в двора. Все още ще имам да платя всички сметки, обаче - много е трудно ", казва той.

 

 

DW, Превод: Алекс Тодоров







Станете почитател на Класа