Коронавирус: Ваксинационната кампания в Румъния бива възпрепядствана.

Коронавирус: Ваксинационната кампания в Румъния бива възпрепядствана.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.05.2021
  • Сподели:

Румъния бързо започна и провежда кампанията за ваксинация срещу COVID-19. Сега редица проблеми забавят процеса, включително широко разпространени конспиративни теории.

 

На 15 май стотици демонстранти срещу ваксинацията излязоха по улиците на румънската столица Букурещ, за да протестират срещу предполагаема "медицинска диктатура". Протестиращите, мнозина развяващи румънски знамена и вдигащи кръстове и снимки на православни светци, твърдейки, че самите те са дали възможност на румънското правителство да обяви облекчаване на ограниченията за коронавирус миналата седмица, като в голяма степен отменя задължението за носене на маски на открито. 

 

По време на протеста те заявиха този ход като своя "победа", дори когато други крещяха в мегафони, че облекчените правила са капан и че "намордникът", който представлява маската, може да изчезва, но че основните права все още ще бъдат ограничени от "задължителна ваксинация" и ваксинационни паспорти.

 

Предложеният документ, който се обсъжда в Румъния и други страни от ЕС, който би удостоверил, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, е получил отрицателен резултат от теста или се е възстановил от болестта, изглежда като "зеления германски паспорт на предците", каза мъж на протеста, облечен в синя риза с жълта звезда на Давид с надпис "не съм ваксиниран". "Догодина дори ще имаме лагери!" предупреди той. 

 

„Прочетох в статия на английски език, че в щата Ню Йорк е одобрен закон, който ще позволи на хората, които представляват опасност за общественото здраве, да бъдат интернирани за неопределено време в лагерите“, каза друг протестиращ и добави, че не знае дали това е така вярно, защото не е бил в САЩ. Той обаче изглеждаше убеден, че САЩ имат "мрежа от 300 лагера; те също имат гилотини"

Протестиращ в бял хазматичен костюм с жълта звезда на Давид, украсена с думите "Спрете ваксинационния геноцид!" беше особено радикален. Той каза пред DW, че по принцип не е против ваксинацията, но заяви: "Тук става въпрос за геноцид. Това не са класическите ваксини, а генетично модифицирани вещества, за пълен контрол." Целта, каза той, е унищожаването на населението на света. 

 

Каталин Стойка и Раду Умбрес, двама социолози от университета в Букурещ, в момента изследват тези пандемични явления. "Не най-малко образованите хора, а по-скоро хората със средно или дори високо ниво на образование са особено податливи на подобни теории на конспирацията - може би защото се смятат за по-добре информирани", каза Стойка. Той каза, че това може да изглежда изненадващо, но само на пръв поглед, аргументирайки, че това е един вид „илюзия за компетентност“. Социалните контакти са друг фактор, каза той: "Хората с малко приятели и малко контакти с членове на семейството са особено изложени на риск."

 

Нещо повече, каза Стойка, възрастните румънци са по-податливи на конспиративни теории, отколкото по-младите хора. Той каза, че това най-вероятно е наследство от комунистическата диктатура на страната. Тогава, преди повече от 30 години, всички медии бяха цензурирани, каза той, така че "слуховете и конспиративните теории бяха важни източници на информация".

 

Хората викаха объркано множество теории на протеста срещу ваксинацията в Букурещ, от плановете на милиардера Бил Гейтс до наближаващ апокалипсис или предполагаеми съмнителни машинации от страна на унгарското правителство в Трансилвания.

 

В по-голямата си част теориите за конспирация в Румъния се разпространяват чрез канали в социалните медии, повлияни от групи за ваксинация, каза Стойка. Той също така разкритикува "злощастната роля" на румънските телевизионни предавания, които повишават рейтинга си "като предоставят платформа на известни личности, които се противопоставят на ваксинацията или отричат ​​реалността на коронавируса и пандемията".

 

 

DW, Превод: Алекс Тодоров








Станете почитател на Класа