ЕС препоръчва отворени граници за напълно ваксинирани хора

ЕС препоръчва отворени граници за напълно ваксинирани хора
  • Публикация: 
  • Дата:  
    20.05.2021
  • Сподели:

Дипломати от ЕС се съгласиха да препоръчат да се допускат напълно ваксинирани посетители в блока.

 

Освен това те планират да увеличат броя на нови случаи, до които дадена държава може да стигне, преди да бъде обявена за опасна.

 

Европейският съюз ще препоръча на държавите-членки да облекчат граничните ограничения за пътниците, които са били напълно ваксинирани срещу коронавируса, се съгласиха дипломати от ЕС в сряда.

 

По време на среща в Брюксел представителите на ЕС заявиха, че също така ще увеличат нивото на нови инфекции с COVID-19, които една държава може да удари, преди да бъде обявена за опасна


Технически Европейската комисия може да издава само препоръки по такива въпроси, които остават национална отговорност. На практика обаче държавите-членки следват широко насоките, договорени за целия блок от дипломати в Брюксел.

 

Мярката ще позволи на посетителите от повече страни да влязат в блока, при условие че могат да докажат, че са били напълно ваксинирани от одобрена от ЕС ваксина.

 

Понастоящем несъществените пътувания в блока са забранени, с изключение на малък брой държави, категоризирани като безопасни поради ниската честота на случаите на COVID-19.

 

Дипломатите заявиха, че броят на инфекциите на 100 000 души, които дадена държава може да регистрира за две седмици и въпреки това ще бъде разглеждан за т. Нар. Списък с "цифрови зелени сертификати", ще се увеличи от 25 на 75.

 

Мярката може да позволи пътувания от Великобритания и Индонезия, наред с други страни.

 

Настоящият зелен списък включва Австралия, Израел, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея, Тайланд и Китай, ако Пекин се съгласи да отвърне.

 

Блокът също така планира да създаде координирана "аварийна спирачка" за спиране на пристиганията от страна извън ЕС, засегната от внезапната поява на нов вариант на коронавирус.

 

Междувременно блокът заяви, че може да приеме и сертификати за ваксинация от трети страни, ако ваксината е одобрена и в ЕС.

 

Понастоящем ваксините, произведени от BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson, са сред одобрените от Европейската агенция по лекарствата.

 

DW, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа