Русия официално нарече САЩ и Чехия „недружелюбни“ държави

Русия официално нарече САЩ и Чехия „недружелюбни“ държави
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.05.2021
  • Сподели:

Правителството казва, че мисиите на САЩ вече не могат да наемат местен персонал съгласно закона, подписан от Путин миналия месец 

Руското правителство официално определи САЩ и Чехия за „недружелюбни“ държави и обяви, че американските дипломатически мисии вече не могат да наемат местен персонал, докато чешките мисии могат да наемат максимум 19.

Москва за първи път обяви забраната на САЩ да наемат местни служители миналия месец като част от отмъщението си за множество нови американски санкции срещу Русия за намеса в президентските избори през 2020 г. и за участие в хакването SolarWind на американските федерални агенции.

Говорителка на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че САЩ имат срок до 1 август да се съобразят с новите изисквания.

Отношенията между Русия и Чехия бяха силно засегнати миналия месец, когато чехите обвиниха руското военно разузнаване, че стои зад взрива през 2014 г. в склад за боеприпаси, и изгониха десетки руски дипломати. 

Русия отхвърли обвиненията и отмъсти, като изгони чешки дипломати, а също така разпореди на чехите да уволнят по-голямата част от местните си служители в Москва, много от които са служили в чешки гостоприемствен и бизнес център в града. 

Чешкото външно министерство осъди последния руски ход като „поредната стъпка в ескалацията на отношенията не само с Чехия, но и с Европейския съюз и неговите съюзници“.

„Това абсолютно противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, особено на ангажимента на подписалите я да осигурят правилното функциониране на дипломатическите мисии въз основа на принципа на недискриминация между отделните държави“, казва то.

Американското посолство в Прага написа в туитър, че „Горди сме да застанем до нашия непоколебим съюзник, Чехия!“









Станете почитател на Класа