Китай за първи път приземи безпилотен космически кораб на Марс.

Китай за първи път приземи безпилотен космически кораб на Марс.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.05.2021
  • Сподели:

Държавни медии казват, че кацането грандиозно е започнало нов етап; той се присъединява към американския марсоход Постоянство, който кацна през февруари 

Безпилотен китайски космически кораб е кацнал успешно на повърхността на Марс, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа, превръщайки Китай във втората космическа нация след САЩ, кацнала на червената планета. 

Официалната агенция Синхуа заяви, че спускаемият апарат е приземен в събота, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация.

Китайската сонда Tianwen-1, състояща се от орбитален апарат, десант и марсоход, беше изстреляна от южната китайска островна провинция Хайнан през юли, по същото време като американската мисия. 

Той изпрати първата си снимка на Марс през февруари. Снимка, публикувана от Китайската национална космическа администрация, показва геоложки характеристики, включително кратера Schiaparelli и Valles Marineris, обширна част от каньони на марсианската повърхност. 

Държавният вестник Global Times заяви, че Tianwen-1 „е започнал грандиозно нов важен етап“ с кацането.

Десантът, носещ марсохода, Журонг, завърши коварното спускане през атмосферата на Марс, използвайки парашут, за да се преодолее „седемте минути на ужас“, както са познати, насочвайки се към обширна северна лава равнина, известна като Utopia Planitia.

Пристигането му прави Китай първата страна, която извършва орбитална, кацаща и операция по време на първата си мисия до Марс - подвиг, несравним от единствените други две държави, които са достигнали до червената планета, САЩ и Русия.

Журонг, кръстен на китайски митичен бог на огъня, пристигна няколко месеца зад последната сонда на Америка на Марс - Постоянство - като демонстрацията на технологична мощ между двете суперсили се разигра извън границите на Земята. 

Шестколесният, задвижван със слънчева енергия и тежащ приблизително 240 кг, китайски роувър се стреми да събира и анализира скални проби от повърхността на Марс.

Очаква се да прекара там около три месеца.

Стартирането на китайския Tianwen-1 през юли миналата година бе основен етап в космическата програма на Китай. 

Космическият кораб навлезе в орбитата на Марс през февруари и след дни на мълчание държавните медии съобщиха, че са достигнали „решаващия етап“ в петък.

Сложният процес на кацане е наречен „седем минути ужас“, защото се случва по-бързо, отколкото радиосигналите могат да достигнат Земята от Марс, което означава, че комуникациите са ограничени.

Няколко американски, руски и европейски опити за кацане на марсоходи на Марс се провалиха в миналото, последно през 2016 г. с катастрофата на съвместния руско-европейски космически кораб Schiaparelli.

Последното успешно пристигане дойде през февруари, когато американската космическа агенция Nasa приземи своя роувър Perseverance, който оттогава изследва планетата.

Американският роувър пусна малък роботизиран хеликоптер на Марс, който беше първият по рода си полет на друга планета. 

Страната е изминала дълъг път в надпреварата си за догонване на САЩ и Русия, чиито астронавти и космонавти имат десетилетия опит в космическите изследвания.

Китай успешно пусна първия модул на новата си космическа станция миналия месец с надеждата той да бъде екипажен до 2022 г. и в крайна сметка да изпрати хора на Луната.

Миналата седмица сегмент от китайската ракета Long March 5B се разпадна над Индийския океан при неконтролирано кацане обратно на Земята.

Това предизвика критики от страна на САЩ и други държави за нарушаване на етикета, регулиращ връщането на космически отломки на Земята, като служители заявиха, че останките могат да застрашат живота и имуществото на хората.

The Guardian, Превод: Алекс Тодоров 

Станете почитател на Класа