Индийският вариант може сериозно да наруши премахването на локдауна, казва Борис Джонсън

Индийският вариант може сериозно да наруши премахването на локдауна, казва Борис Джонсън
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.05.2021
  • Сподели:

Премиерът обявяви ускоряване на програмата за ваксини на Covid, като каза, че положението може да се превърне в много по-трудно.

 

Последният етап от премахването на ограниченията за блокиране на коронавируса в цяла Англия може да се сблъска с „сериозни смущения“ поради индийския вариант, предупреди премиерът, когато обяви планове за ускоряване на програмата за ваксини, за да ограничи разпространението му.

Борис Джонсън заяви, че времето между първата и втората имунизация на Covid ще бъде скъсено от 12 седмици на осем за всички над 50-те и клинично уязвимите, признавайки: „Състезанието между нашата програма за ваксини и вируса може да стане по-ожесточено много бързо."

Той обяви, че армията ще бъде разположена в две различни горещи точки - Болтън и Блекбърн с Дарвен - за помощ при ваксинациите и призова жителите в тези райони да „помислят добре“, преди да се възползват от свободите, разрешени отново от понеделник.

Джонсън заяви, че плановете за облекчаване на ограниченията на 17 май - позволявайки на хората да се срещат в групи от шестима на закрито - ще продължат, но вариантът „може да затрудни“ последния етап на отключването, който трябва да продължи на 21 юни.

Той каза, че вариантът от Индия изглежда „по-трансмисивен“ от доминиращия щам в Обединеното кралство, който произхожда от Кент, но все още не е ясно с колко. Ако е значително повече, тогава, предупреди той, „вероятно ще се изправим пред труден избор“. 

„Трябва да ви кажа, че този нов вариант може да създаде сериозно нарушение на нашия напредък и би затруднил преминаването към стъпка 4 през юни“, каза Джонсън.

Запитан дали ще трябва да се спре отхлабването на мерките по време на пресконференция, той добави: „Истината е, че не можем да кажем със сигурност ... Ситуацията е много по-различна от миналата година, ние сме в средата на невероятно въвеждане на ваксини ... Просто трябва да изчакаме и да видим … Не изключваме нищо. " 

Думите на премиера дойдоха, когато новите документи, публикувани от Научно-консултативната група за извънредни ситуации (Sage), разкриха колко притеснени са учените относно варианта. Моделирането от Sage предполага, че е „реалистична възможност“ той да бъде до 50% по-предаваем от варианта на Kent.

Ако случаят е такъв, те казаха, че преминаването към етап 3 от плана - предстоящ в понеделник - ще доведе до значителен скок на хоспитализациите (подобни или по-големи от предишните пикове).

Разпространението на варианта ще повдигне въпроси относно предполагаемото закъснение на правителството при добавянето на Индия към „червения списък“ на страните, от които пристигащите трябва да карантират в хотелите. 

Съобщението на Джонсън дойде след призиви от съвети в Ланкашир и Манчестър, за да им позволи да пуснат ваксини за всички над 18 години в някои горещи точки, включително Болтън и Блекбърн с Дауин.

Проф. Крис Уити, главният медицински директор на Англия, заяви, че „мнението на мнозинството“ на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) е, че този подход ще бъде „като цяло неблагоприятен“.  

Съветникът Анди Морган, член на кабинета за социални услуги за възрастни в Съвета на Болтън, настоя, че съветът е получил известна „гъвкавост“ за ваксиниране на по-млади хора и ще предлага ваксини на всички над 18 години в трите най-засегнати отделения от събота. 

"Нашата интерпретация на насоките е, че можем да започнем да ваксинираме всички на 18 и повече години в BL3 [засегнатия пощенски код] утре, при условие, че са предоставени ваксинации", каза той.

„Имаме известна гъвкавост на местно ниво за ваксинация, но най-голямото нещо за Болтън не е заключено, което би било опустошително за града. Дейвид Грийнхалг [ръководител на съвета на Болтън] лобира през целия ден всеки човек и куче, така че сме облекчени “, каза Морган.

Въпреки доверието на съветника, местните политици нямат юрисдикция върху центровете за ваксинация. Клиничната комисия на Болтън управлява осемте обекта в областта и не е ясно кои насоки ще следват. Говорителка на групата за клинично възлагане на Болтън предположи, че няма да има незабавно предложение за ваксинации на лица над 18 години. „Продължаваме да следваме насоките на JCVI“, каза тя. 

Доминик Харисън, директор на общественото здравеопазване на Блекбърн с Даруин, заяви, че е изключително разочарован, че правителството не е дало зелена светлина за ваксиниране на всички над 16 години в най-тежко засегнатите квартали.

Той каза пред Guardian: „Изглежда, че ако не направим всичко, което можем в областите с най-високи нива в момента, това е изгубена възможност и ще го кажем на министрите в понеделник. Все още не разполагаме с ясна национална стратегия за управление на вноса и огнищата на нови варианти на местно ниво. Просто няма стратегия. 

Чувстваме се така, сякаш го измисляме на монемта и сега имате Шотландия и Англия, които дават два различни плана за действие въз основа на много сходни данни.“

В отговор на разпространението на индийския вариант в Шотландия, първият министър Никола Стърджън обяви, че нивата на инфекция в Глазгоу и Морей означават, че районите ще останат на ниво 3, докато останалата част от континента е спаднала до ниво 2 в понеделник, което означава прегръщане на близки и среща на закрито е разрешено. Тя каза, че е „почти сигурна“, че програмата за ваксинация в Шотландия ще бъде ускорена, но че чака съвет от JCVI. 

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд също заяви, че е решил да не либерализира правилата, които биха позволили на повече хора да се сближат и да продължат някои малки публични събития. Ваксинирайте уязвимите глобални бедни пред деца в богатите страни, казва СЗО

Главният изпълнителен директор на Конфедерацията на NHS, Дани Мортимър, призова в петък правителството да "разгледа мерките за премахване на локдауна". Той каза, че министрите трябва да обмислят дали разрешаването на международни пътувания от 17 май трябва да бъде „преосмислено“ и да се предостави по-голяма финансова подкрепа на онези, които са положителни, за да ги насърчат да се самоизолират.

Нови данни от Службата за национална статистика в петък показват, че броят на заразените хора в Обединеното кралство продължава да пада, но числото R - средният брой хора, на които някой с Covid го предава - леко се е увеличило в Англия до 0.8 -1,1. 

Анализ на Guardian на данните за обществено здраве в Англия показва, че общо случаите на Covid са се увеличили в 4 от 10 местни власти в Обединеното кралство през седмицата до 8 май, като в някои райони се наблюдава рязко покачване. Анализът установи, че 151 от 382 местни власти са имали по-високи седмични проценти на случаи на 100 000 жители в сравнение с предходните седем дни, което представлява 39,5% от всички области. От тях 97 общини са наблюдавали случаи, които се увеличават за две последователни седмици. 

 

The Guardian, Превод: Алекс Тодоров

 

 

 

Станете почитател на Класа