Американски служители потвърждават 130 инцидента със загадъчна мозъчна травма "Синдром на Хавана'

Американски служители потвърждават 130 инцидента със загадъчна мозъчна травма "Синдром на Хавана'
  • Публикация: 
  • Дата:  
    14.05.2021
  • Сподели:

Американски дипломати, шпиони и служители на отбраната съобщиха за сериозни симптоми, някои през последните няколко седмици.

 

Има съобщения за повече от 130 инцидента с необясними мозъчни наранявания, известни като синдром на Хавана, сред американски дипломати, шпиони и служители на отбраната, някои от които през последните няколко седмици.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че трима служители на ЦРУ са съобщили за сериозни симптоми от декември след задгранични назначения, изискващи болнично лечение във военната болница "Уолтър Рийд" във Вашингтон. Един случай беше докладван през последните две седмици.

Отчетеният брой случаи е с около 70 повече, отколкото е било признато по-рано.

Марк Заид, който представлява някои бивши служители, засегнати от синдрома на Хавана, каза, че с него са се свързали повече хора, които смятат, че са били засегнати. 

„Числото определено се увеличава“, каза той.

Американски служители потвърдиха, че продължават да се потвърждават нови случаи, но предупредиха, че публичността, дадена на предишни случаи на синдрома на Хавана, е накарала някои хора да преосмислят симптомите, които страдат, и да се чудят дали може да са били жертви на някаква форма на атака, която преди това не са подозирали. Така че броят на новите случаи не отразява непременно броя на новите инциденти. 

През декември Националната академия на науките публикува доклад, в който се казва, че мозъчните наранявания, претърпени от служители на правителството на САЩ в Куба и Китай, най-вероятно са резултат от някаква насочена енергия. 

Черил Рофър, бивш химик от Националната лаборатория в Лос Аламос, постави под съмнение заключенията от проучването и твърдението на жертвите и някои експерти, че някакво микровълново оръжие, разработено от противник, е отговорно за синдрома на Хавана.

„Доказателствата за микровълнови ефекти от типа, категоризиран като синдром на Хавана, са изключително слаби“, пише Рофър във Foreign Policy. „Нито един привърженик на идеята не е посочил как оръжието действително би работило. Не са предложени доказателства, че такова оръжие е разработено от която и да е държава. Извънредните искове изискват извънредни доказателства и такива не са предложени в подкрепа на съществуването на това мистериозно оръжие."



The Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа